Denizciler Derneği Denizde Sağlık konferansına katılan denizcilik öğrencileri, denizcilik kariyerinin zihinsel zorluklarını karşılamak için gemide dijital uzaklık yerine sosyal uyumu benimsemeye teşvik edildi.

Eski yüksek lisans ve Hint Denizcilik Üniversitesi (IMU) kampüs direktörü Kaptan Subroto Khan, denizdeki dünya çapında çeşitli boyutlardaki ham petrol ve kimyasal tankerlerde edindiği yaşam deneyimlerini  öğrencilerle paylaştı.

Yardım kuruluşunun 2022 küresel çevrimiçi sağlıklı yaşam ve zihinsel sağlık konferans serisinin ilkine katılan 21 Hint ve Sri Lanka denizcilik kolejinden 1.600'den fazla öğrenciye yaptığı konuşmada, kursiyerleri mezun olduktan sonra gemideki hayatlarına zihinsel olarak hazırlanmaları için mümkün olduğunca çok şey yapmalarını sağlamaya çağırdı.

Bu, çok uluslu bir ekip içinde sosyalleşme rutinini benimsemek, egzersizle sağlıklı kalmak, yorgunluğun tehlikelerinin farkında olmak ve 'sağlığınıza sızan' stresin anlatısal işaretlerini nasıl tanıyacağınızı öğrenmek şeklinde özetlenebilir.

Kaptan Khan, mürettebatın akşamları boş zamanlarında sosyalleşmek için bir araya geldikleri 'duman odası kültürü' gibi artık yok olmaya yüz tutmuş bazı 'eski gemi uygulamalarının' geleneksel olarak zihinsel esenliği sağlamaya yardımcı olduğunu söyledi. Mürettebat boş zamanlarında elektronik cihazlarıyla vakit geçirmeyi tercih ettiğinden, artık eski yüzyüze paylaşımların yerini yalnız başına daha fazla zaman .harcamak almıştır.

"Akşamları bir kart oyunu üzerinde buluşacak veya birlikte bir film izleyecek sağlıklı bir kültürümüz varsa, sağlık konusunun gemide en az endişe kaynağı olacağına inanıyorum. Yoga, meditasyon veya spor salonunda vakit geçirmek [ayrıca] denizdeki rutininizin önemli bir parçasını oluşturmalıdır."

"Unutmayın, mutlu bir gemi aynı zamanda insanların görev gereğinin ötesinde, milliyet ve dil sınırlarını aşarak birbirlerine yardım etme yolundan çıktıkları bir performans gemisidir."

"Eşler arası whatsapp destek grupları"

Kaptan Khan'ın onayladığı bir sosyalleşme girişimi, Sailors' Society'nin WhatsApp aracılığıyla 'eşler arası' destek gruplarıydı.

"WhatsApp'ta eşler arası destek gruplarını başlatmak için bu benzersiz girişime öncülük ettiği için Denizciler Derneği'ne iltifat etmek istiyorum. Bu, denizcilerin, iyi ya da kötü deneyimlerini, karmaşık sorunlara basit çözümler bulabilecek arkadaşları ve grup arkadaşlarıyla paylaşmalarına olanak tanır."

Kaptan Khan, denizcilerin "son zamanlarda, birkaç on yıl önce karşılaştığımızdan çok daha zor zamanlar" ile karşı karşıya olduklarını itiraf etti.

"Ben katıldığımda, gemide 64 kişi vardı. Hem kişisel hem de profesyonel olarak herhangi bir stresli durumdan rahatsız olduğumuzda konuşabileceğimiz veya geri döneceğimiz birçok insanımız vardı. Bugün, 15 ila 20 kişi arasında değişen, genellikle günlerce görüşmeyen bir avuç çok uluslu mürettebatımız var. Herhangi bir türden stres, paylaşılmadığında, [a] zamanında [bir şekilde] ele alınmazsa çoğalabilir."

Daha hızlı geri dönüşler ve verimli gemi operasyonları, mutlu paydaşlar ortaya çıkarmış olabilir, ancak denizcilerin refahı ile yorgunluğun, izolasyonun ve genel denizcilik çalışma ortamının etkisi dahil olmak üzere insan hatası arasındaki bağlantıyı gösteren çalışmalarla denizcinin bedel ödediğini ekledi.

"Mutlu gemi, emniyetli gemidir"

'Denizcilerin refahı hepimiz için büyük önem taşıyan bir konudur. İyiliğe odaklanmak, gemi operasyonlarının diğer herhangi bir yönü kadar önemlidir ve çoğu şirketin çok hassas olduğu geminin emniyet performansı üzerinde genellikle doğrudan bir etkiye sahiptir. Mutlu bir gemi, büyük olasılıkla emniyetli bir gemidir.'

Sea India 2022 konferans konuşmacı adreslerinde tüm Wellness'ı okuyun. Seri, Hindistan'da başarılı bir pilot uygulamanın ardından Denizciler Derneği tarafından başlatıldı.

Editör: Fulya Tekin