Kıyı Emniyeti filosu güçleniyor: 2 acil müdahale römorkörü ve 6 kılavuzluk botu hizmete alındı
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün Beylerbeyi Yerleşkesi’nde düzenlenen törende, Türkiye’nin deniz güvenliğini güçlendirecek önemli bir adım atıldı. UZMAR Tersanesi’nde inşa edilen 2 acil müdahale römorkörü ile 6 kılavuzluk hizmet botu, hizmete alındı.
Törene; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Mustafa Bankaoğlu, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tuğamiral Serkan Tezel, Sahil Güvenlik Kuzey Grup Komutanı Binbaşı Ziya Can Gürsoy, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Başaran Bayrak, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Düzgit, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiz Arıca, sektör temsilcileri ve davetliler katıldı.
Altuğ: Kamu-özel sektör iş birliği stratejik sonuçlar üretiyor
Törende açılış konuşmasını yapan UZMAR Yönetim Kurulu Başkanı A. Noyan Altuğ, özel sektör–kamu iş birliğinin denizcilikte somut ve stratejik sonuçlar doğurduğunu vurguladı. Altuğ, inşa edilen RAstar 2885 tipi römorkörlerin, yüksek manevra kabiliyeti ve performanslarıyla dünya çapında en modern deniz araçları arasında yer aldığını belirtti. Bu araçların Boğazlar ve limanlarda deniz güvenliği, acil müdahale ve kurtarma faaliyetlerinde kritik görev üstleneceğini ifade etti.
Jeopolitik gelişmeler deniz güvenliğinin önemini artırıyor
Altuğ, Kardak Krizi’nden bugüne gelinen noktada Türkiye’nin sivil denizcilik gücünü önemli ölçüde artırdığını belirterek, Karadeniz ve Doğu Akdeniz’deki jeopolitik gelişmeler ışığında denizde arama-kurtarma ve acil müdahale kapasitesinin hayati önem taşıdığına dikkat çekti.
Bankaoğlu: Filomuz planlı yatırımlarla büyüyor
Daha sonra kürsüye gelen Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Mustafa Bankaoğlu, teslim alınan Kurtarma-21 ve Kurtarma-22 adlı acil müdahale römorkörlerinin 29 metre boyunda, 13,5 knot hıza ulaşabilen, gelişmiş yangın söndürme sistemlerine sahip ve 82 ton çekme gücünde olduğunu açıkladı. Kılavuzluk hizmet botlarının ise 16,5 metre boyunda, 20 knot hız yapabilen ve ağır deniz şartlarına uygun şekilde tasarlandığını belirtti.
Bankaoğlu, 2025 yılında imzalanan sözleşmeler kapsamında 2 adet 130 ton çekme gücüne sahip acil müdahale römorkörü, 6 kılavuzluk römorkörü ve 16 hızlı kurtarma botu olmak üzere toplam 24 deniz aracının üç farklı Türk tersanesinde inşa edildiğini, 2027 yılına kadar filonun önemli ölçüde güçlendirileceğini ifade etti. 2026’nın ilk çeyreğinde ise 80 tonun üzerinde çekme gücüne sahip 6 yeni römorkör için ihale yapılacağını duyurdu.
Römorkör refakat hizmetlerinde büyük artış yaşandığını da belirten Bankaoğlu, İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nda 20 yıl önce yılda 843 gemiye verilen refakat hizmetinin, 2024’te 10.500 gemiye, 2025’te ise 12.500’ün üzerineçıkmasının beklendiğini söyledi.
Bakan Uraloğlu: “2025 Denizciliğin Altın Yılı Olarak Tarihe Geçti”
Törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise 2025 yılını Türk denizciliği açısından “altın yıl” olarak nitelendirdi. Son 23 yılda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne yaklaşık 506 milyon dolarlık yatırımyapıldığını açıklayan Uraloğlu, yeni gemilerle birlikte Kıyı Emniyeti filosundaki gemi sayısının 109’a yükseldiğinikaydetti. Deniz güvenliği ve çevre koruma odaklı yatırımların kararlılıkla süreceğini vurguladı.
Yeni Gemilerle KEGM Gücü Artıyor
Teslim alınan 2 römorkör ve 5 kılavuzluk hizmet botuyla birlikte KEGM filosundaki görev gemisi sayısının 109’a yükseldiğini belirten Uraloğlu, bu yeni araçların deniz emniyeti, çevre koruma ve acil müdahale kapasitesini önemli ölçüde artıracağını söyledi. Yapılan yatırımların 2–2,5 yıl gibi kısa sürede kendini amorti ettiğini vurgulayarak, “Bundan daha kârlı bir kamu yatırımı zor bulunur” dedi.
Konuşmasının sonunda Uraloğlu, gemilerin inşasında emeği geçen UZMAR yöneticilerine, mühendislerine ve tersane çalışanlarına teşekkür ederek, “Denizlerimizde can, mal ve çevre emniyetini sağlamak için 7 gün 24 saat görev yapan tüm personelimize şükran borçluyuz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından acil müdahale römorkörleri ve kılavuzluk botlarının Boğaz’daki gösteri manevraları izlendi.
Yorumlar
Kalan Karakter: