Bloomberg tarafından servis edilen Alex Longley, Uğur Yılmaz ve Ercan Ersoy imzalı habere göre Türkiye şimdilik tankerlerden talep edeceği P&I kulüp sigorta poliçesine teyid mektubu isteyecek.

Habere göre, Türkiye, dünyadaki petrol nakliyecilerini, yeni Avrupa yaptırımları devreye girerken Rus petrolünün akışını kısıtlayabilecek bir hareketle, ülkenin hayati boğazlarını geçmek için sigortalı olduklarını kanıtlamaları gerektiği konusunda uyardı.

Yeni kural 1 Aralık'ta, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık'ın Rus ticaretine ülkenin petrolünü taşıyan tankerlerin sigorta almasını çok daha zorlaştıracak ek kısıtlamalar getirmesinden birkaç gün önce başlıyor.

Sigorta, petrol sızıntılarından çarpışmalara kadar her şeyi kapsadığı için, Türkiye aslında sularını korumaya çalışıyor, ancak bu koruma, milyonlarca varil Rus ham petrol ihracatının akışını da etkileyebilir.

Türkiye Cumhuriyeti  Ulaştırma ve Altyapı  Bakanlığı yayınladığı genelgesinde, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından petrol taşıyan gemilerin, sigorta şirketlerinden o geminin sefer ve yükü için teminat sağlanacağını belirten bir yazı sunmaları isteneceğini belirtti.

Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık, 5 Aralık'ta Rus petrol sevkiyatlarına yönelik, endüstri standardı sigortanın mevcudiyetini önemli ölçüde etkileyecek agresif yaptırımlar başlatıyor.

Rusya, son altı ayda Karadeniz'deki Novorossiysk limanından günde yaklaşık 650.000 varil kendi petrolünü  sevk etti. Yakındaki bir Rus limanı, Kazakistan'dan günde yaklaşık 1,3 milyon varil kargo ihraç ediyordu.

Bloomberg'in haberine göre, Türk deniz trafiğini yöneten kurumdan bir yönetici mektubu doğruladı ve arkasındaki amacın, Türkiye bir parçası olmasa da AB yaptırımlarına uymak olduğunu söyledi.

Direktör, gemi sahiplerini petrol sızıntısı gibi yükümlülüklere karşı koruyan gerekli P&I sigortasını elde etmekte zorlanmaları halinde, hareketin Rus tankerlerini oldukça etkileyebileceğini söyledi. Önlem, Türk boğazları boyunca deniz emniyetini arttırmayı amaçlıyor. 

AB ve Birleşik Krallık yaptırımları kapsamında, taşınan yüklerin henüz belirlenmemiş bir fiyat üst sınırının altında satın alınması koşuluyla, gemiler yine de endüstri standardı teminat alabilecek.

Genelgede, sigortasız gemilerin boğazlardan geçmesi halinde su yollarında ciddi hasar meydana gelebileceği ve sigortasız bir geminin kaza geçirmesi halinde gemi trafiğinin durma noktasına gelebileceği belirtildi. Sonuç olarak, sigorta kapsamını garanti eden bir yazının bu soruna çözüm olarak görüldüğü de eklendi.

Uluslararası P&I Kulüpleri Grubu Londra merkezlidir ve küresel tanker filosunun %95'ini kapsamaktadır. Ayrıca reasürans için Avrupa'ya bağımlıdır.

Editör: Fulya Tekin