Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü Dünya Denizcilik Günü dolayısıyla mesaj yayınladı. 

"IMO tarafından 2022 yılı Dünya Denizcilik teması, ‘Daha yeşil deniz taşımacılığı için yeni teknolojiler' olarak belirlendi. Biz de ülkemizde yeşil denizciliği destekliyor, yeşil dönüşüm için sektörümüze teşvik sağlıyoruz". denildi.

COVID 19 bir kez daha denizcilerin önemini ortaya çıkardı

COVID-19 salgını, dünyanın ticaret filosunda hizmet veren iki milyon denizcinin profesyonelliğini ve fedakarlığını vurguladı. Deniz taşımacılığı, COVID-19 müdahalesi ve iyileşmesi için kritik olan hayati tıbbi malzemeler, gıda ve diğer temel mallar dahil olmak üzere dünya ticaretinin %80'inden fazlasını taşımaya devam etti - ancak yüz binlerce denizci mahsur kaldıkları için insani bir krizle karşı karşıya kaldı. Denizde, sözleşmeleri aylarca uzatılan denizciler gemilerden inemediler. Hükümetlerin denizcileri temel çalışanlar olarak belirlemesi ve güvenli mürettebat değişikliklerinin gerçekleşmesini sağlaması yoluyla bu sorunun acilen ele alınması gerekti.

2022 Teması: Daha yeşil deniz taşımacılığı için yeni teknolojiler

Bu yılın teması, kimseyi geride bırakmadan denizcilik sektörünün sürdürülebilir bir geleceğe yeşil geçişini destekleme ihtiyacını yansıtıyor. Sürdürülebilir bir denizcilik sektörünün önemine ve pandemi sonrası bir dünyada daha iyi ve daha yeşil bir yapı inşa etme ihtiyacına odaklanma fırsatı sunuyor.

2022 teması ayrıca, özellikle gelişmekte olan ülkeler bağlamında ve denizcilik sektörünün daha yeşil bir geçişi için ihtiyaçları desteklemek için kapsayıcı inovasyonun teşviki ve yeni teknolojilerin benimsenmesi ile ilgili belirli konuların araştırılmasına yönelik bir dizi faaliyete de öncelik verilmesini amaçlıyor. Özellikle gelişmekte olan küçük ada devletleri (SIDS) ve en az gelişmiş ülkeler (LDC'ler). 

Bu yıl Dünya Denizcilik Günü  29 Eylül 2022'de kutlanıyor. Paralel etkinlik ise  Güney Afrika'da yapılıyor.

Dünya Denizcilik Günü arka planı

Uluslararası denizcilik, küresel ticaretin yüzde 80'inden fazlasını tüm dünyadaki insanlara ve topluluklara taşıyor. Deniz taşımacılığı, çoğu mal için uluslararası nakliyenin en verimli ve uygun maliyetli yöntemidir; malları küresel olarak taşımak, ticareti kolaylaştırmak ve uluslar ve halklar arasında refah yaratılmasına yardımcı olmak için güvenilir, düşük maliyetli bir taşımacılık modunu oluşturuyor.

Dünya, sürdürülebilir bir şekilde gelecekteki sürdürülebilir yeşil ekonomik büyüme için herhangi bir programın önemli bir bileşeni olan güvenli, emniyetli ve verimli bir uluslararası denizcilik endüstrisine güvenmektedir.

Sürdürülebilir denizcilik ve sürdürülebilir denizcilik gelişiminin teşviki, önümüzdeki yıllarda IMO'nun başlıca önceliklerinden biridir.

Bu nedenle, enerji verimliliği, yeni teknoloji ve yenilik, denizcilik eğitimi ve öğretimi, deniz güvenliği, deniz trafiği yönetimi ve deniz altyapısının geliştirilmesi: bu ve diğer konuları kapsayan küresel standartların geliştirilmesi ve uygulanması, IMO'nun kurumsal çerçeveyi sağlama taahhüdünü destekleyecektir. yeşil ve sürdürülebilir bir küresel deniz ulaşım sistemi için gereklidir.

Editör: Fulya Tekin