Rusya, Ukrayna çapındaki liman altyapısına yıkıcı saldırılar gerçekleştirirken Kiev, Batılı müttefiklerinden  denizden yapılan tahıl ihracatını yeniden başlatmak için askeri yardım istedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile görüşmesinin ardından sosyal medya platformu X'te "Odesa bölgesinin hava savunmasını güçlendirmemize yardımcı olacak ortaklara ihtiyacımız var" diye yazdı.

Zelenskyy'nin açıklamaları, Rus insansız hava araçlarının Ukrayna liman tesislerini vurarak petrol depolarına ve tahıl depolama tesislerine büyük çapta zarar vermesinin ardından geldi.

Odesa'nın yanı sıra daha güneyde Tuna Nehri'ndeki İzmail, Reni ve Kilya limanlarına yapılan saldırılar, Ukrayna'nın hava savunmasının zayıf durumunun, deniz yoluyla yapılan tahıl ihracatındaki en büyük sorun olduğunu ortaya koyuyor.

Rusya'nın, Karadeniz Tahıl Girişimi (BSGI) olarak bilinen BM öncülüğündeki güvenli koridordan çekildiği Temmuz ayında bu girişimler büyük ölçüde durma noktasına geldi.

Rusya'nın onayına ihtiyaç duyulmayan yeni bir Karadeniz koridoru senaryosu, geçen ay Ukrayna'nın IMO'ya Ukrayna kıyılarına daha yakın yeni bir rota kaydetmesinin ardından ilgi kazanıyor gibi görünüyordu.

Kiyv'deki hükümet, daha önce Ukrayna'da mahsur kalan dört gemiyi koridordan göndermeyi bile başardı. Zelenskyy Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Ukrayna alternatif rotayı başarıyla kullandı" dedi.

Ancak bu girişimin daha büyük ölçekte tekrarlanıp tekrarlanamayacağı şüpheli. Bazı komisyoncular, tahıl girişiminin sona ermesinden sonra "aklı başında hiçbir mal sahibinin" Ukrayna'ya yanaşmayacağını söyledi.

Editör: Nermin İstikbal