Yunanistan Rekabet Komisyonu, pazarda gizli anlaşma iddiasıyla ilgili bir soruşturmayla bağlantılı olarak altı römorkör şirketine toplam 4,4 milyon dolar para cezası verdi.

Komisyona göre, Römorkör Operatörleri; Vernikos, Spanopoulos, Megatugs, Zouros, Pro-Tugs ve Med Tugs, olaya müdahaleyi kabul eden bir savunma anlaşması da dahil olmak üzere davayı çözmek için bir anlaşmayı kabul etti.

Firmalar, "3959/2011 sayılı Kanunun 1. Maddesini ihlal ederek, nesnel olarak yasadışı bir ortaklık yürüttüklerini" kabul ettiler. Kanun, şirketlerin fiyat belirleme, piyasa arzını sınırlama, piyasaları bölme veya rekabeti sınırlama amacıyla ticaret yapmayı reddetme gibi faaliyetlerde bulunmasını genel olarak yasaklıyor.

Söz konusu firmalar ayrıca, "AB ülkeleri arasındaki ticareti etkileyen, rekabeti önleyebilecek, kısıtlayabilecek veya bozabilecek uyumlu uygulamaları" yasaklayan AB'nin ABİB Madde 101(1)'in olası bir ihlalinin de olabileceğini söyledi.

Komisyon, ortaklığın amacının, çekici hizmetlerinin sağlanması için "rekabetin sınırlandırılması ve özellikle pazarın tahsisi ve fiyatların (indirimler) belirlenmesi" olduğunu söyledi. Kapsam, Selanik ve Kavala'daki kuru yük ve petrol tankeri trafiğinin yanı sıra Atina'daki petrol tankeri trafiğini içeriyordu. İdari anlaşmazlık çözümü için bir yüzde indirimi de dahil olmak üzere toplam para cezası yaklaşık 4,4 milyon dolara ulaştı.

Med Tugs, plandaki rolü için tek başına en büyük bileşeni Atina limanında olmak üzere toplam 1,2 milyon dolar para cezasıyla ödedi. Komisyona göre, uzlaşma süreci, bir piyasa sabitleme planına katılımlarını "gönüllü ve koşulsuz olarak kabul eden" şirketler için düzenlendi.

Editör: Nermin İstikbal