Küresel limanlar ve konteyner terminalleri işletmecisi Yılport Holding, Nisan 2023'ten itibaren Gana'daki Takoradi Limanı'ndaki operasyonları yönetecek.

Yılport Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Robert Yüksel Yıldırım, Afrika’da ve Latin Amerika’da daha fazla yatırım yapmayı planladıklarını söyledi.

Yılport ve Takoradi Limanı'ndan üst düzey temsilciler, devralımı resmileştirmek için 11 Ocak'ta İstanbul'da bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzaladılar.

İmza törenine, Yılport Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Robert Yüksel Yıldırım, Takoradi Port’un işletmecisi Ibis Tek’in Yönetim Kurulu Başkanı Kwame Gyan ve Türkiye Gana Büyükelçiliği Misyon Başkan Yardımcısı Ernest Yaw Ampoful katıldı.

Yılport ve Ibis Tek, Takoradi Limanı’na yatırım yapmak ve işletmek üzere Yılport Takoradi Liman İşletmeciliği A.Ş. isimli bir şirket kuracak. Yılport’un yüzde 70, Ibis Tek’in ise yüzde 30 hissesi bulunacak. İş birliği kapsamında sıvı, dökme ve genel kargo operasyonları için yıllık yaklaşık 20 milyon ton kapasiteli çok amaçlı rıhtımlar da geliştirecek.

Yılport, portföyündeki 23. terminal ve Afrika’daki ilk yatırımı olacak Takoradi Limanı'na 700 milyon doların üzerinde yatırım planlıyor. 

"Takoradi Limanı, vizyonumuzun değerli taşı olacak"

Yılport Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Robert Yüksel Yıldırım, "Yılport'un Afrika kıtasına attığı ilk adım olacak olan Takoradi Limanı, 2030 yılına kadar dünyanın en büyük 10 konteyner terminali işletmecisi arasında yer alma vizyonumuzun değerli taşı olacak. Takoradi Limanı, Afrika ve Atlantik deniz ticaretine hizmet edecek büyük bir potansiyele sahip. Bu güçlü potansiyelin kilidini açmayı ve Takoradi ile Gana'yı uluslararası alanda büyütmeyi dört gözle bekliyoruz. Verimliliği, üretkenliği artırırken Takoradi'nin müşteri portföyünü artırmak için Yılport'un deneyimini ve süreç mükemmelliği metodolojisini aktaracağız." dedi.

Elleçleme kapasitesini artırmak ve trafik sıkışıklığından kaçınmak için Yılport, Takoradi Limanı için yeni erişim yolları ve kapı tesisleri inşa etmeyi planlıyor.

Şirket, son teknoloji bir liman kompleksi inşa etmek ve işletmek için üç aşamada 700 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı planlıyor.

Yılport, rıhtımların toplam uzunluğunu 2,5 kilometreye çıkaracak ve su çekimini 14 ila 16,5 metre arasında derinleştirecek.

Bu yeni derin deniz terminali, Gana ve Burkina Faso, Mali ve Nijer'de Batı Afrika koridoru kargolarına hizmet verecek.

Yılport'un konteyner terminalleri, 2022'nin ilk yarısında 3,4 milyon TEU elleçledi ve 2021 rakamlarına göre yüzde 36 gibi büyük bir büyüme gösterdi.

Editör: Nermin İstikbal