Sabit yelkenleri, güneş panellerini ve pilleri içeren bir yenileme çözümü, prensip olarak İtalyan clası RINA'dan onay aldı. 

Dizaynırları Aurelia ile Econowind, Wattlab ve Vertom tarafından ortaklaşa tasarlanan çözüm, amacı veya yükü ne olursa olsun hemen hemen her tür gemiye uygulanabilir. 

Çözüm aynı zamanda optimize edilmiş hava durumu rotasını ve Hydrographic and Marine Consultants (HMC) tarafından geliştirilen akıllı destek sistemini içeriyor.

Ortaya çıkan çözüm, Karbon Yoğunluğu Göstergesine (CII) uymak isteyen gemi sahipleri için iki yatırım adımı öneriyor. İlki 2023'te yapılacak olan  Solar Flatrack teknolojisinin, pillerin ve HMC tarafından geliştirilen SafePlan yazılımının kurulumunu içeriyor. 

Bu tür teknolojilerin kombinasyonu, yardımcı motorların çalışma saatlerini azaltmayı amaçlayacağı belirtiliyor.

Sistemde gemi tarafından tüketilmeyen herhangi bir fazla enerji, batarya bankasını şarj etmek için kullanılacak.

Solar Flatrack, entegre güneş panelleri ve invertörler içeren hareketli, istiflenebilir, ince plakalardan oluşan ve sürdürülebilir bir jeneratör görevi gören modüler  güneş enerjisi sistemi şeklinde tanımlanıyor.

Yatırımın ikinci aşaması, fosilden biyoyakıtlara geçişin yanı sıra, destekleyici rüzgar itişi sağlamak için altı adet 30 m yüksekliğindeki sabit yelkenin kurulumunu içeriyor. Eklenen rüzgar tahriki gemiye güç sağlayarak ana makinenin  yükünü azaltarak yakıt tüketimini azaltıyor.

Hollandalı bir armatör, genel bir kargo gemisinde bu güçlendirme paketini başlattı ve diğer gemi sahipleri konsepti değerlendirmek üzere incelemeye devam ediyor.

CII ve AB emisyon ticaret sistemi gibi yeni gelen diğer düzenlemelere uyum sağlamaya yönelik çözümler hızla yaygınlaştırıldığı bildiriliyor.

Editör: Nermin İstikbal