Londra'dan gelen yeni istihbarat, Rusya'nın yeni başlayan ticaret yolunu caydırmak için mayın döşemesi tehdidi konusunda uyarıda bulunduğu bildiriliyor.

Ancak buna rağmen 12 uluslararası ticari gemi daha Ukrayna'nın yeni nakliye koridoruna girmeye hazırlandığı da gelen bilgiler arasında...

Temmuz ortasında Rusya, Birleşmiş Milletler aracılı bir nakliye anlaşması olan Karadeniz Tahıl Girişimi'nden çekildi. Kiev, yeni deniz koridorunu saldırıdan uzakta tutmak için Rus deniz altyapısını hedef alırken ihracatlarını yönetmek için alternatif bir rota oluşturmaya çalıştı. 

Ukrayna Deniz Kuvvetleri sözcüsü Dmytro Pletenchuk Çarşamba günü çevrimiçi bir medya brifinginde şunları söyledi: “Yeni koridora girmek için toplamda 12, çıkmak için ise 10 kişimiz var"

Sahil Güvenlik gemi ve botları 23 Nisan'da halk ziyaretine açılıyor Sahil Güvenlik gemi ve botları 23 Nisan'da halk ziyaretine açılıyor

Bu, İngiltere'nin dün Rusya'nın Ukrayna limanlarına yaklaşmak da dahil olmak üzere Karadeniz'deki sivil nakliyeye karşı deniz mayınları kullanabileceği uyarısıyla potansiyel olarak artan risk dönemine denk geliyor.

İngiltere, Rusya'nın Ukrayna limanlarına insansız hava araçları ve füze saldırıları ile hava saldırılarını da artırdığını ve bu saldırıların şu ana kadar 130 altyapı tesisine zarar verdiğini ve yaklaşık 300.000 ton tahılın yok edildiğini söyledi.

Ukrayna tarım bakanlığından alınan verilere göre, Ukrayna'nın tahıl ihracatı, ülkenin ana ihracat rotalarının engellenmesi nedeniyle 2023/24 Temmuz-Haziran sezonunda şu ana kadar %24 azaldı.

Editör: Nermin İstikbal