İMEAK Deniz Ticaret Odası Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı, 6 Ocak 2022 Perşembe günü saat 14.00'da hem meclis salonunda fiziki olarak hem de video konferans sistemi üzerinden gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran şu ifadeleri kullandı;

‘’Rıfat başkanımızın çok kıymetli katkı ve desteğini her zaman görüyoruz!’’

‘’2022 yılının ilk meclis toplantısında hepinizi şahsım ve yönetim kurulumuz adına sevgi ve saygımla selamlıyorum. Yeni yılın ilk meclis toplantısını çok değerli bir konuğumuzla birlikte gerçekleştiriyoruz. Çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Başkanı sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu bugün aramızda bulunuyor. Rıfat Başkanım ekonomide olağan dışı gelişmelerin yaşandığı bir dönemde yoğun bir tempo ile çalışıyor. Bir taraftan Türk iş dünyasının artan sıkıntılarını hafifletmek için büyük uğraş veriyor, diğer taraftan ticaret savaşları ve uluslararası gerilimlerin had safhada yaşandığı bir ortada uluslararası görevlerine devam ediyor. Türkiye denizcilik sektörünün çatı kuruluşu Deniz Ticaret Odası olarak sektörümüzün sorunlarının çözümü için biz de yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bu çabalarımızı TOBB çatısı altında da sürdürürken, Rıfat başkanımızın çok kıymetli katkı ve desteğini her zaman görüyoruz. Çok yoğun temposuna rağmen bugünkü meclis toplantımıza da katılması odamıza verdiği önemin, sektörümüze verdiği önemin en güzel örneği. İş hayatımızın sorunlarını yakından bilen ve takip eden bir kişi olarak bugünkü konuşmanızı ve bizlerle paylaşacağınız değerli görüşlerinizi büyük bir ilgiyle dinleyeceğimizi belirtmek istiyorum.

‘’2022’ye güçlü bir büyüme ve enflasyonu miras alarak başlıyoruz!’’

Küresel ekonomide 2022 yılına, 2021 yılından güçlü bir büyüme ve enflasyonu mirası alarak başlıyoruz. 2021 yılının ilk yarısında imalat sanayi, ikinci yarısında hem imalat sanayi hem de hizmetler sektörünün etkisiyle dünya ekonomisi yüzde 5 buçuk üzerinde bir büyüme ile yılı kapatmış görünüyor. Bununla birlikte artan talep, yükselen emtia fiyatları ve tedarik sorunları ile küresel enflasyon uzun bir aradan sonra hızla yükselerek yüzde 5’ler seviyesine yaklaşmaya başladı. Covid-19’un Omicron varyantının son günlerdeki güçlü yayılımı maalesef 2022 yılının ilk çeyreğinde büyüme hızında yavaşlama ve tedarik sorunlarına bağlı olarak enflasyonu daha da artırma riski taşıyor. Büyümedeki yavaşlama talep azlığından ziyade tedarik kaynaklı arz yönlü sorunlardan kaynaklandığı için merkez bankalarının enflasyonla mücadeleye daha fazla odaklanacağı bir yıl yaşama olasılığımız yüksek gözüküyor. Küresel likidite koşullarının daha sıkılaştığı, maliyetlerin kısmen artma eğiliminde olduğu bir döneme hazırlıklı olmamız gerekiyor. Diğer taraftan Türkiye ekonomisine baktığımızda enflasyon dışında makro ekonomik veriler açısından iyi bir yıl geçirdik diyebiliriz. Büyüme oranımız ihracat ve sanayi üretimi ağırlıklı olarak yüzde 10’lar seviyesini aşacak görünüyor. Hızlı büyüme, işsizlik oranını yüzde 12’lerin altına indirmiş durumda. Hem güçlü dış talep ve tedarik merkezlerindeki değişime bağlı olarak hem de ihracatçımızın gücüyle ortaya çıkan ihracat artışı çok güçlü bir oranda gerçekleşti ve 225 milyar doları aştı. İhracatımız da ithalatımız da artmasına rağmen ihracat artışının gücü dış açığımızı ve dolaylı olarak cari işlemler açığımızı azaltmaya başladı. Son bahar aylarından bu yana cari işlemler dengesinde aylık olarak fazla vermeye başladık. Onunla birlikte beklentilerin çok üzerine çıkan enflasyon, çok ciddi bir sorun ve risk olarak karşımızda duruyor. Yıllık tüketici fiyat endeksi TÜFE yüzde 36,08’e en son ay itibariyle ulaştı.

‘’Yeni bakanımız sayın Nureddin Nebati çok pozitif ve istekli bir görüntü çizdi!’’

Döviz kurlarında aşırı dalgalanmanın yaşandığı dönemde yeni Hazine ve Maliye Bakanımız sayın Nureddin Nebati ile 11 arlıkta Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe çalışma ofisinde iş dünyası reel sektör temsilcileri ve STK başkanlarının katıldığı bir toplantıda bir araya geldik. Yaklaşık 7 saat süren ve ekonomiye dair her şeyin konuşulduğu yapıcı ve çok faydalı bir toplantı yaptık. Öncelikle yeni bakanımız sayın Nureddin Nebati çok pozitif ve istekli bir görüntü çizdi. Uzun yıllar iş dünyasının içinde olan ve 3 yılı aşkın bir süredir aynı bakanlıkta bakan yardımcılığı yapmış bir kişi olarak sorunlara ve çözümlerine vakıf olduğunu çok net bir şekilde gösterdi. İş dünyası temsilcilerinin sorularına herkesi ikna den şeffaf ve net yanıtlar verdi. Sayın bakanımızın ifade ettiği gibi küresel konjonktür yeni dönemde Türkiye için önemli fırsatlar sunuyor. Maliyet avantajımız yeşil üretim yapma becerimiz nitelikli insan kaynağımız her geçen gün gelişmeye devam eden güçlü dijital altyapımız ülkemizi parlayan bir yıldız olarak ön plana çıkartıyor. Ayrıca Türkiye’nin uzun yıllara dayalı demokratik geleneği serbest piyasa tecrübesi dinamik yapısı ve güçlü iş dünyasıyla ihracat yapabilme kapasitesi rekabette bizi diğer ülkelerden pozitif ayrıştırıyor. Uygulamaya konulan Türkiye’ye özgü yeni modelle önümüzdeki dönemde ihracata öncelik verilerek istihdam ve katma değerli üretimin artırılması sürdürülebilir yüksek büyüme ile cari açık sorununun çözülmesi hedefleniyor. Nitekim bu toplantıdan bir hafta sonra Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan kur korumalı TL vadeli mevduat uygulaması ve döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarımıza doğrudan merkez bankası aracılığıyla ileri vadeli kur verilmesi gibi destekleri içeren tedbirler paketi piyasalardaki etkisini kısa sürede pozitif olarak gösterdi ve finansal piyasalarımızdaki dalgalanma bertaraf edildi. Kur korumalı mevduat uygulamasının kurlardaki aşırı artışı tersine çevirmesi ve istikrarın sağlanması için fırsat yaratmasını çok olumlu olarak değerlendiriyoruz. İçinde bulunduğumuz süreçte enflasyon ile mücadelenin güçlenmesi ve beklentilerin kontrol altına alınması makro ekonomik istikrarımız açısından son derece önemli. 2022 yılında sanayi üretimi ve ihracat büyümenin lokomotifleri olmaya devam edecek. Covid-19 ile ilgili yeni olumsuzlukların çıkmamasını dileyerek turizm ve ilgili sektörlerin büyümeye çok büyük katkı yapmasını bekliyoruz. İmalat sanayi kapasite kullanım oranlarımız yüzde 80’ler seviyesine yaklaşmış bulunuyor. Bu oran kapasite kullanımının sınırlarına yaklaştığımıza ölçek artırım ve yeni yatırım ihtiyacına işaret ediyor. Tasarruflarımızın artması ve yatırımlara yönelik kaynak yaratılması için enflasyon ve faizlerde düşüş daha da önemli hal gelmiş durumda.

‘’Küresel deniz ticareti 2021’de 3.7 büyüme ile 11 milyar 964 milyon tona ulaştı!’’

2021 yılını sektörümüz açısından değerlendirdiğimizde 2020 yılında ton bazında yüzde 3,4 daralan küresel deniz ticareti, 2021 yılında ton bazında yüzde 3,7 büyüme ile 11 milyar 964 milyon tona ulaşarak, 2019 yılı değerinin üzerine çıktı. 2022 yılında yüzde 3,5 daha artarak 12 milyar 383 milyon tona ulaşması beklenmekte. Yük tarafında hal böyleyken filo tarafına baktığımızda global filo 2021 yılı sonunda DWT bazında yüzde 2,8 artarak 2 milyar 186 milyon DWT’a yükseldi. Yük türü ve ton bazında baktığımızda 2020 yılında yüzde 1,6 daralan küresel dökme yük ticareti 2021 yılında yüzde 4 artışla 5 milyar 379 milyon tona ulaşarak 2019 ve 2020 yılları üzerinde gerçekleşti. 2022 yılında ise beklenti dökme yük ticaretinin yüzde 16 artması yönünde. 2020 yılında teu bazında yüzde 1,27 azalan konteyner ticareti ise 2021’de yüzde 6,5 oranında arttı. 2022’deki beklentiler de yüzde 4,2 oranında artması. Diğer yandan konteyner gemisi arzında TEU bazında 2020 yılındaki yüzde 2,9’luk büyümenin ardından 21 ve 22 yıllarında sırasıyla yüzde 4,3 ve yüzde 3,8 artış beklenmekte. Dolayısıyla değerli başkanım yükteki talep daha fazla, arz daha az olacağı için 2022 yılında da ihracat ve ihracatçılarımızdan duyduğumuz serzenişi duymaya davam etmemiz büyük olasılıkla devam edecek gibi gözüküyor. Diğer taratan Baltık kuru yük endeksi 7 Ekim 2021’de 5650 ile 2009 yılından bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, ki Semih kaptan hep söylemişti; ‘’Söyleme, söyleme! Nazar değecek!’’ diye, düşüş eğilimine geçmiş, kasım ayı başında 3000 seviyesinin altına düşmüştü. Endeks 2021 aralık ayı başında tekrar 3000 seviyesinin üzerine çıksa da 24 Aralık günü 2217 ile aralık ayını Kasım ayının son iş gününe kıyasla yüzde 26,5 kayıpla kapadı. Bir ayda yüzde 26,5 kayıp oldu. Bu arada limanlarımız hız kesmeden çalışmaya devam etti, ocak ve kasım aylarında elleçlenen yük miktarı 477 milyon 513 bin ton seviyesine çıkarak bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,6 artış gösterdi.

‘’Geçtiğim yıl toplam 456 faaliyete katıldığımı görüyorum’’

Geride bıraktığımız 2021 yılında da Deniz Ticaret Odası olarak üyelerimizin sorunlarına çözüm bulmaya gayret ettik. Sektörlerimize destek olacak birçok çalışmaya imza attık. Covid 19 pandemisinin 2. yılında da olumsuz etkilerini sürdürdüğü bir dönemde biz de yoğun mesaimize devam ettik, meslek komitelerimizden, üyelerimizden gelen sorunlar ve çözüm önerilerini ilgili kurum ve kuruluşlara ilettik ve takipçisi olduk. Tüm yönetim kurulumuzla birlikte bir çalışma göstermekle birlikte kendi adıma baktığımda, geçtiğim yılın şöyle bir çetelesine baktığımda, Deniz Ticaret Odası ve TOBB toplantıları, Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti, TÜDEV Yönetim Kurulu gibi toplantılar ve ilgili diğer toplantılar, ziyaretler, kabuller, çalıştaylar, paneller ve konferanslar dahil bir yılda 70’i TOBB ile ilgili olmak üzere toplam 456 faaliyete katıldığımı görüyorum. DTO yönetimi olarak geçtiğimiz yıl 39 yönetim kurulu toplantısı yaptık. Pandeminin ilan edilmesinin ardından meclis toplantılarımızı video konferans yönetimi ile yapmak zorunda kalmıştık. Geçtiğimiz yıl temmuz ayından itibaren video konferans yönetiminin yanısıra odamız meclis salonunda pandemi önlemleri alınarak kısıtlı sayıda katılımla meclis toplantılarımızı gerçekleştirmeye başladık. Geçtiğimiz yıl 2 kez müşterek meslek komiteleri toplantılarımızı yaptık. Mart ayında video konferans yöntemiyle gerçekleştirdiğimiz toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Kıyı Emniyeti Genel Müdürü ve Kasım ayında Demokrasi ve Özgürlükler Adası Kongre Salonu’nda yaptığımız toplantımıza da yine Denizcilik Genel Müdürü, Tersaneler ve Kıyı Yapılar Genel Müdürü, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü ve Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü katıldılar. Üyelerimiz ilk ağızdan ve ilk elden sorunlarını iletme fırsatı buldular. Saydıklarımın dışında daha birçok çalışmada bulunduk. Bunlarla ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı 2021 yılı faaliyetlerimizi ve 2022 yılı iş planımızın görülebileceği faaliyet raporumuzu yayınlayarak odamızın web sitesinde siz değerli üyelerimizin bilgisine sunduk.

Denizci Millet Denizci Ülke Fikir ve Proje yarışması!

Son olarak denizcilik sektöründe ARGE ve inovasyon kültürünün geliştirilmesi, yeni deniz teknolojileri ile yüksek katma değerli üretim ve ihracat hedeflerine katkı sağlanması amacıyla ilkini 2020 yılında düzenlediğimiz Denizci Millet Denizci Ülke fikir ve proje yarışmamızın bu yıl 2.’sini düzenliyoruz. Yarışma deniz ulaştırması, deniz ticareti, gemi ve yat inşa, deniz turizmi, deniz kaynakları, limanlar, deniz çevresi, denizcilik eğitimi ve istihdam alanlarında, ülke çapında ortaya konulabilecek yeni ve uygulanabilir fikir ve projeleri kapsamaktadır. Başvurular 31 Mart 2022 tarihine kadar odamızın web sitesinde yarışma için hazırlanan portal üzerinden kabul edilecektir. Üniversitelerimizin denizcilik eğitimi veren fakültelerinin akademisyenleriyle denizcilik alanında faaliyet gösteren firma kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticilerinden oluşturulan jüri üyelerinin değerlendirmesinin sonucunda başvuru sahiplerinden birinciye 60 bin, 2.ye 40 bin 3.ye 25 bin teşvik ödülü vereceğiz.''

KAYNAK: DENİZHABER.COM

Editör: TE Bilişim