Hellenic Shipping News Worldwide'ın haberine göre, büyük ticari gemilerde rüzgar tahrik teknolojisinin en son kurulumu artık toplamda bir milyon dedveyt tona (DWT) ulaştı.

Uluslararası Rüzgar Gemisi Birliği (IWSA) genel sekreteri Gavin Allwright, "Rüzgar tahrik teknolojilerinin, motorlu gemi profillerinde rüzgar desteği olarak kullanıldığında yakıt kullanımında ve buna bağlı emisyonlarda yüzde 5-20 tasarruf sağladığı kanıtlanmıştır" dedi.

"Rüzgar kaynaklı çok daha yüksek itici enerji seviyelerine ulaşmak için birincil rüzgar teknolojilerini kullanan gemiler için tasarruf potansiyeli daha da yüksek" dedi.

Londra merkezli IWSA, bu dönüm noktasını geçen rüzgar enerjisiyle çalışan gemi tahrikinin zamanlamasının, endüstrinin Dünya Denizcilik Günü'nü ve 'Daha Yeşil Denizcilik için Yeni Teknolojiler' temasını kutladığı aynı haftaya denk geldiğini belirtiyor.

Bay Allwright şunları söyledi: 'Bir zamanlar dünya okyanuslarında kargo taşımanın tarihi bir yolu olarak romantikleştirilen şey, gelen karbon azaltma hedefleri ve yüksek yakıt fiyatlarıyla beslenen modern gemiler için güvenilir bir seçenek haline geldi.'

Grup, şu anda 21 büyük ticari gemide bir milyon ölü ağırlığın üzerinde kargo taşıma kapasitesini temsil eden rüzgar tahrik sistemlerine sahip olduğunu söyledi.

Bu yılın sonuna kadar IWSA, rüzgar tahrik teknolojisinin 1,2 milyon DWT'u temsil eden 25 büyük ticari gemiye kurulacağını tahmin ediyor. Bugüne kadar yapılan kamu duyuruları ve tersane siparişlerine dayanarak, IWSA ayrıca 2023 yılı sonuna kadar 50'ye kadar büyük geminin rüzgarı yenilenebilir enerji kaynağı olarak kullanacağını ve toplam tonajı üç milyon dwt'nin üzerinde olacağını tahmin ediyor.

Kurulu rüzgar tahrik teknolojisi ile seyreden büyük ticari gemi filosuna ek olarak, 10 küçük yolcu gemisi şu anda 50.000 gros tonajı temsil eden geleneksel yumuşak yelken teknolojisini kullanıyor.

Ayrıca rüzgar tahrikini kullanan giderek artan sayıda daha küçük gemi var. Daha fazla geminin yelkenli kargoya dönüştürülmesi, küçük balıkçı gemilerinde iyileştirmeler yapılması ve Güney Pasifik'te bir gösterici geminin denize indirilmesi nedeniyle, daha küçük gemilerin sayısı da gelecek yıl muhtemelen artacaktır.

Editör: Fulya Tekin