Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü tarafından geçen hafta açıklanan yeni verilere göre, Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana ilk kez büyük Rus limanlarındaki operasyonlar toparlanıyor.

Rusya'nın en büyük üç konteyner limanına (St. Petersburg, Vladivostok ve Novorossiysk) boşaltılan malların hacmi artık savaş öncesi seviyelere yaklaşıyor. Özellikle St. Petersburg'a gelenlerin sayısında geçen yıl yüzde 90 oranında düşüş yaşanmıştı, ancak son haftalarda önemli bir artış görüldü.

Kiel Ticaret Göstergesi Başkanı Vincent Stamer“; Konteyner gemilerinin hareketlerinden malların nereden geldiği belli değil ancak Rusya dünya ticaretine yeniden katılıyor gibi görünüyor. Bu, batılı ulusların uyguladığı yaptırımlara ve rublenin düşen değerine rağmen meydana geliyor” dedi.

Kiel Enstitüsü verileri, Rusya Ticari Deniz Limanları Birliği'nin (ASOP) bir ay önce yayınlanan yarı yıllık raporuyla da doğrulanıyor. Raporda, Ocak-Temmuz 2023'te Rus limanlarının kargo hacmini yıllık bazda yüzde 9 artırarak 525 milyon tona çıkardığı vurgulandı. Özellikle, konteynerle taşınan kargo yüzde 6 artışla 29 milyon tona ulaştı. Kuru dökme yük, yüzde 17 artışla 260 milyon tonun üzerinde elleçlemeyle en büyük payı aldı.

Rusya'nın büyük limanlarındaki operasyonların toparlanmasının arkasında kısmen Çin ile Rusya arasındaki artan ticaret yatıyor olabilir. Pekin'in geçtiğimiz hafta açıkladığı gümrük rakamları, Çin'in Rusya'dan yaptığı ithalatın son iki ayda dolar bazında tarihi seviyelere ulaştığını gösteriyor.

Çin yalnızca ağustos ayında 11,5 milyar dolar değerinde Rus ürünü ithal etti. Bu, son yirmi yılın en büyük aylık hacmiydi. Rusya, Çin ile ticaret hacminin 2022'de 185 milyar dolardan bu yıl 200 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Ayrıca Hindistan, Rusya'nın ticari beklentilerinin artırılmasında da kritik bir rol oynadı. Geçtiğimiz bir yılda Rusya, Hindistan'ın en büyük ticaret ortakları arasında 25. sıradan 7. sıraya yükseldi ve ikili ticaret bu yılın ilk çeyreğinde ortalama 45 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Editör: Nermin İstikbal