BRS'deki analistler, Rusya'nın kış ayları yaklaştıkça buz sınıfı tonajda bir "daralma" öngörüyorlar ve bu, bu niş tonaj için primleri "göz kamaştırıcı" oranlara taşıyabilecek bir şey...

Geçen kış, Primorsk'tan Wilhelmshaven'e şu anda askıya alınan TD17'deki gemilerle Rus ham petrolünü kaldıran aframax'lar için rekor kazançlar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ilk haftalarında Nisan ayı başlarında günde 350.000$'a ulaştı. Aframax oranları son zamanlarda yeniden ısınıyor ve bazı uzmanların önümüzdeki aylarda benzer yüksek değerlere ulaşılıp ulaşılamayacağını merak etmesine neden oluyor.

BRS verilerine göre, şu anda buz sınıfı IC veya üzeri olarak sınıflandırılan 34.000 dwt veya üzeri 700 tanker var ve bu da tüm 34.000+ dwt tanker filosunun %13'üne tekabül ediyor.

BRS, son tankerinde, "Rus buz sınıfı filosunun nispeten küçük boyutu ve Rusya'nın petrol ihracatını mümkün olduğunca bugünün seviyelerine yakın tutma gereksinimi, buz sınıfı tonajın son zamanlarda neden son derece yüksek meblağlara el değiştirdiğini açıklıyor" dedi. 

Örneğin; 15 yaşındaki bir buz sınıfı aframax geçtiğimiz günlerde bir yıl önce değerinin iki katı olan 33 milyon dolara el değiştirdi. BRS'nin bildirdiğine göre, buz sınıfı MR'lar da "şaşırtıcı" fiyatlarla el değiştirdi. Bu, Ukrayna'daki savaş devam ettiği sürece buz sınıfı tonajın hurdaya ayrılmayacağını gösteren bir veri oldu.

BRS, Rusya'nın  buz sınıfı filosunu oluşturduğunu görürken, Fransız broker şirketi Moskova'nın uygun, büyükçe bir buz sınıfı, temiz LR ve MR tanker filosu geliştirmek için geç kaldığına inanıyor.

Avrupa Birliği'nin tanker yasağının yürürlüğe girmesine altı haftadan az bir süre kala birçok analist, Rusya'nın petrolünü denizaşırı ülkelere göndermek için ihtiyaç duyacağı alternatif kapasite ölçeğini bir araya getirmeye çalışıyor.

Örneğin Braemar'daki analistler, Rusya'nın şu anda yaklaşık 70 aframax ve 35 suezmax'lık bir daralmayla karrşi karşıya gelindiğini hesapladılar.

Editör: Nermin İstikbal