5 Mart'ta POST-PANAMAX konteyner gemisinin bir römorkörü sıkıştırdığını gösteren video, Panama Kanalı'nda güvenlik konusundaki tartışmayı yeniden alevlendirdi.

 Beş kişilik mürettebat taşıyan römorkör, devasa geminin pruvası altında ezilmeye tehlikeli bir şekilde yaklaşırken, arka plandaki sesler yaşanan şoku ifade ediyor.

Video, olayın gerçekleşmesinden kısa bir süre sonra sosyal medyada isimsiz olarak yayınlandı.

İsminin kullanılmamasını isteyen bir römorkör kaptanı, "Kilitler hazır değildi, hazne dolu değildi ve kapılar kapalıydı, ancak kılavuz yine de önden gitti. Kıçtan bir römorkör, kilitlerden geçmek için bir gerekliliktir, ancak kıçtan bir römorkör yoktu çünkü pilot, başka bir gemiyle olan ikinci römorkörü beklemek istemedi." dedi.

Römorkör kaptanları, 5 Mart'taki kapanış çağrısının Panama Kanalı Otoritesinin güvenlik prosedürlerini gevşetme kararının bir sonucu olduğunu söylüyor. 

Hiçbir şey yazılı değil," dedi bir römorkör kaptanı. "Güvenlik prosedürleri yok, bu yüzden pilotlar ne isterlerse yapabilirler. İki hafta önce, bir pilot güverte mürettebatı olmadan kilitlere girmeye karar verdi. Pilotlardan bazıları, kıçtan römorkörler veya halat görevlileri olmadan kilitlere girme ve Kanal boyunca güvenli olmayan hızlarda seyahat etme ayrıcalığına sahip olduklarını düşünüyor gibi görünüyor. Burada anarşi içinde yaşıyoruz.” 

Editör: Nermin İstikbal