Cebelitarık Boğazı'nın kötü şöhretli orkaları geri döndü. 

Bu hafta, Spartel Burnu açıklarında başka bir yelkenli, dümenini kırana kadar ona çarpan balinalar tarafından devre dışı bırakıldı. 

Pazartesi günü erken saatlerde Larios yelkenlisinin mürettebatı bir imdat çağrısı yaptı ve dümenlerini kaybettiklerini bildirdi. Üç orkanın saldırısı ile ve dümenlerini kaybetmişlerdi. Salvamar Maritimo, onlara yardım etmesi için Tarifa limanından kurtarma botu Salvamar Arcturus'u gönderdi ve Arcturus onları onarım için Barbate'e kadar çekti. 

Vahşi doğada bir orka tarafından bir insana yönelik ölümcül bir saldırı belgelenmedi, ancak orkalar yıllardır Cebelitarık Boğazı açıklarında ve Galiçya kıyılarında yelkenli teknelere çarpıyor. Yalnızca 2020 yılının Temmuz ve Ekim ayları arasında, İspanya ve Portekiz açıklarında yelkenli teknelerin karıştığı bildirilen en az 40 orca olayı oldu. 

Saldırıların belirli bir modeli vardır: orkalar her zaman dümeni hedef alır ve genellikle teknenin geniş bir yay boyunca sallanmasına neden olur. Hedef alınan gemiler her zaman boyu 15 metrenin altında olan yelkenlilerdir. 

CIRCE araştırma merkezinden deniz bilimcileri, yelkenli olaylarının video görüntülerini inceleyerek ve orca'nın vücutlarındaki yara izlerini analiz ederek, tümü genç erkeklerden oluşan üç belirli kişinin olaya karıştığını belirlediler. Araştırma anketlerinden Gladis Black, Gladis White ve Gladis Gray olarak tanımlananların hepsi aynı aile grubuna ait ve bir eğlence türü olarak yelkenlilerle ilgileniyor gibi görünüyorlar. 

Deniz biyoloğu Dr. Renaud de Stephanis BBC'ye "Gördüğüm kadarıyla, özellikle bu adamlardan ikisi [Gladise'ler] çıldırıyor. Sadece oynuyorlar, oynuyorlar ve oynuyorlar. . . . Sadece gerçekten sevdikleri bir şey gibi görünüyor ve hepsi bu." dedi.

Etkileşimler geçen yıl da devam etti: Temmuz 2022'de, Galiçya açıklarında arka arkaya iki tekne dümen hasarı nedeniyle devre dışı kaldı ve biri Salvamento Maritimo'dan yardım çağırmak zorunda kaldı. 

Editör: Nermin İstikbal