Transatlantik navlun oranlarının tarihi yüksek seviyelerden çöküşü, konteyner gemisi kiralama piyasasına da yansıyor ve yüksek düzeyde riske maruz kalan küçük ve orta ölçekli taşıyıcılar tarafından charter parti temerrütlerine ilişkin korkular getiriyor.

Faaliyette olmayan konteyner gemisi sahipleri, ticaret zorluklarını belirlemek için gemilerinin yük faktörlerini yakından izliyorlar, ancak henüz günlük kiralama veya zaman dilimlerini yeniden müzakere etmeye yönelik herhangi bir ciddi girişim bildirilmedi.

Bununla birlikte, Maersk Broker'a göre, İngiltere'den Loadstar'ın haberine göre, bazı sektörlerde uzun vadeli kiralamalara yönelik herhangi bir iştah 'yokluğuyla göze çarpıyor'.

Gerçekten de, bazı deneyimli brokerler bile, geçen ay piyasadaki duyarlılığın olumsuzluğa kayma hızı karşısında şaşırdılar.

Londra merkezli gemi brokeri Braemar, talepteki düşüşle birlikte spot ve hızlı tonaj arzının arttığını bildirdi.

'Şaşırtıcı olan, piyasanın ne kadar hızlı döndüğü. Braemar, sadece haftalar önce, kiralama oranları sabit görünüyordu ve operatörler hala uzun vadeli dönemlerde tarihsel olarak yüksek oranlarda ileri tonajları güvence altına alıyorlardı' dedi.

Raporda, "işletmecilerin teorik olarak talep türünü en az birkaç ay önceden tahmin edebilmesi gerektiği ve birkaç hafta için değil, durum böyle görünüyor" denildi.

Tüketici talebindeki düşüşle bağlantılı olarak liman tıkanıklığının hafifletilmesi, kapasiteyi serbest bıraktı ve düşen navlun oranları, geçici oyuncuları piyasadan caydırdı. Bir temasın Loadstar'a söylediğine göre, bunun geleneksel yoğun sezonda gerçekleşmesi, okyanus gemileri için hazırlanan büyük endişe kaynağı, 'pandeminin başlangıcından bu yana görülmeyen agresif bir boşluk dönemi' ile sonuçlanacak.

Taşıyıcı tarafındaki kaynak şunları ekledi: 'Yapabileceğimiz tek şey bu ve nakliyeciler için üzülüyorum. Ancak bizim için önemli olan şey, yüksek oranlarda gemi kiralayan KOBİ nakliyecilerine atıfta bulunarak, "küçük adamları kesinlikle üzecek olmasıdır.

Editör: Fulya Tekin