Marshall, Türk armatörüyle büyüyor

Marshall Adaları siciline kayıt Türk armatörlerine ait deniz ticaret filosu son iki yılda Marshall’ın toplam filosu içindeki payını ikiye katladı. Bu yıl Türk armatörlerine ait 30′dan fazla geminin de Marshall filosuna katılması bekleniyor.

Marshall Adaları sicili kısa adıyla IRI, Türk armatörleri kadar dünya deniz ticaret marketinde de son yıllarda en çok tercih edilen kolay bayrak oldu.Marshall Adaları, büyümesini geçen yıl da sürdürdü ve Panama ve Libya’nın ardından üçüncülüğe oturdu. Marshall Adaları siciline kayıtlı filo tonajı bakımından üç sıra birden atlayarak Bahamalar’ı geride bıraktı. 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle sicilinde bulunan 2.102 adet gemiyle 52,3 milyon Grostona ulaşan IRI, Panama ve Liberya’nın ardından dünyanın 3. büyük filosuna sahip sicili oldu.Clarksons’un yayımladığı ‘Dünya Filo Görüntüsü’ raporunda Marshall Adaları, en hızlı büyüyen dört sicilden biri oldu. Türkiye’nin de dahil olduğu dünya genelinde 20 ofisi bulunan IRI siciline geçen yıl giren tonajın % 70’i yeni inşa gemilerden oluşuyor. Bu oranın 2008’de % 50 olduğu düşünüldüğünde Marshall’ı piyasaya yeni giren gemilerin tercih ettiği görülüyor.

Son yıllarda kolay bayrakta büyümeyi tercih eden Türk armatörlerinin Marshall bayrağına ilgisi geçen yıl da devam etti. 2009 sonu itibariyle, Türk armatörüne ait 1,5 milyon GRT’luk 80 geminin Marshall siciline kayıtlı olduğu belirtiliyor. Bu Marshall’ın toplam filosunun %3’ünü oluşturuyor. 2007’de bu oran sadece % 1.5′ti. IRI, bu yıl Tür armatörüne ait 30 yeni inşa geminin de Marshall siciline kayıt olmasını bekliyor.

Libya filosu dikkat çekti

Dünyanın en büyük kolay bayrak sicillerinden Panama liderliği, Liberya ise ikinciliği yine bırakmadı. Ancak Bahamalar 49,6 milyon Grt’da kalarak üçüncülüğü Marshall’a bıraktı. Bahama bayrağına kayıtlı gemilerin Marshall Adaları’na kıyasla adet olarak 27 gemi fazla olmasına rağmen tonaj olarak Marshall Adaları öne geçmeyi başardı.
Türk armatörünün en çok tercih ettiği sicil olan Malta ise bir önceki yıla kıyasla %17,3 büyüme gösterek sekizinci sırada yer aldı. En çarpıcı büyüme % 166,6 büyüme gösteren Libya’nın ulusal filosu oldu. İran filosunda ise % 68,9’luk düşüş gözlendi.

Editör: TE Bilişim