Her zamankinden daha uzak mesafelerden gaz teminine gösterilen talep, LNG tanker sektörünü yeni  zirvelere itti.

Clarksons Research'e göre, 174.000 m³ LNG tankerin ortalama spot navlunu, geçen haftaya göre %36 artarak, Cuma günü geç saatlerde 297.500$'lık yeni bir rekor seviyeye ulaştı.

Konumlandırma ücretleri artık müzakerelere ve bağlantılara dahil ediliyor ve hem Atlantik hem de Pasifik havzalarında çılgınca bağlantı bildirildiğinde gidiş-dönüş oranlarını artırıyor.

Jefferies'in yakın tarihli bir raporunda, "LNG taşıyıcı oranları, tanker sayısının sınırlı olması nedeniyle güçlü bir yükseliş ivmesi görmeye devam ediyor" diyerek, sektörün ABD menşeli kargolar için hem Avrupa hem de Asya'dan gelen güçlü talepten yararlandığını da sözlerine ekledi.

Flex LNG'nin CEO'su Oystein Kalleklev'in LinkedIn'de yakın zamanda yayınladığı bir gönderiye göre, Avrupa, Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Tayland'daki talebin bu yıl toplam 46,6 milyon ton artması bekleniyor ve bunun %85'i Avrupa'dan geliyor. Kıta, Rus boru hattı teslimatlarından uzaklaştıkça talep artıyor.

Rus gazı geçen yıl Avrupa'nın ithalatının %45'ini oluşturdu ve çoğu boru hattından geldi. McKinsey'e göre, kıta gelecek yıl Rus gazını almayacak durumdayken, piyasalarda gelecek yıl için fazladan 140 milyar m³ gaz tedarik etmekle meşgul. 

Rystad Energy'ye göre, geçen ay tüm Atlantik LNG kargolarının %70'i Avrupa'ya gitti, bu bir önceki yıl sadece %38'di.

Clarksons Research'ün bugünün olağanüstü büyük LNG yeni inşasını açıklamaya yardımcı olan yeni bir raporu, “LNG vadeli oranları birkaç yılın en yüksek seviyelerine yükseldi ve Avrupa'nın enerji güvenliğine yönelik baskısı ile şimdi ticareti geçen yılki 380 milyon tona kıyasla 2030'da 630 milyon ton olarak öngörüyoruz”.

LNG tanker sipariş defteri  şu anda mevcut filonun %40'ının üzerinde.

Editör: Fulya Tekin