AK Parti, özelleştirilen limanların sözleşme sürelerini, yeni bir ihaleye gerek kalmadan 49 yıla uzatacak düzenleme komisyonda kabul edildi.

Meclis Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşülen düzenleme, özelleştirilen limanların sözleşme sürelerini yeni bir ihaleye gerek kalmadan 49 yıla uzatmayı öngörüyor.

LİMAN ÖZELLEŞTİRMELERİNE YATIRIM ŞARTI GELDİ

Komisyon görüşmesinde AK Parti’nin verdiği değişiklik önergesi ile teklife yüzde 10 yatırım şartı eklendi. AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu imzasıyla sunulan önergede, “İşletmeci şirketler özelleştirme sözleşmelerinde yer alan yatırım şartına ilave olarak ek sözleşme bedelinin yüzde 10’u oranında limancılık faaliyetlerine yatırım yapmak ve bu yatırımları ek sözleşmelerin imza tarihinden itibaren 5 yıl içinde gerçekleştirmek zorundadır” denildi.

YATIRIM YAPMAYAN ŞİRKETLERİN SÖZLEŞMESİ FESHEDİLMİŞ SAYILACAK

Şirketlere yatırım faaliyetlerini raporlama şartı da getiren önergede yatırım zorunluluğu yerine getirilmemiş olursa ek sözleşmenin feshedilmiş sayılacağı ifade edildi. Bu durumda şirkete ek sözleşme gereği ödenen bedeller de dahil herhangi bir bedel iadesi yapılmayacağı kaydedildi.

AYM İPTAL ETMİŞTİ: LİMAN ÖZELLEŞTİRMELERİ 49 YILA UZAYACAK

AK Parti, özelleştirilen limanların sözleşme sürelerini yeni bir ihaleye gerek kalmadan 49 yıla uzatacak düzenlemeyi üçüncü kez Meclis gündemine geldi.

Aynı düzenleme daha önce yasalaşmış Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilmişti. Aradan 3 ay geçtikten sonra bir torba kanun teklifi içinde tekrar Meclis’e sunulmuş, komisyon görüşmelerinde ilgili madde geri çekilmişti.

Düzenlemenin bulunduğu kanun teklifinin kabul edilmesi halinde Türkiye Denizcilik İşletmeleri ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait olan ve özelleştirilmiş bazı limanların sözleşme süreleri, 15 gün içinde başvurmaları halinde 49 yıla kadar uzatılacak. Düzenlemeden LİMAK, AKFEN, Ciner, Albayrak ve Doğuş Holding ile Katar merkezli QTerminals gibi şirketler yararlanabilecek.

Komisyon Üyesi CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, tüm karşı çıkışlarına rağmen limanların, içerisinde bazı yabancı şirketlerin de bulunduğu belli çevrelere 49 yıllığına peşkeş çekildiğini söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını hatırlatan Şevkin, “İptal kararına rağmen orman, doğa, çevre, doğal enerji kaynakları hiçe sayılıyor. Bu memleket har vurup harman savrulan bir yer hale getirildi” diye konuştu.

Editör: Nermin İstikbal