Dünyanın en önemli nakliye yollarından biri olan Panama Kanalı'nı etkileme potansiyeline sahip önemli bir iklim olayının ortaya çıktığına dair endişeler artıyor.

Panama Kanalı Otoritesi (ACP) bölgedeki kuraklık koşullarının devam ettiğini, bu durumun kilitlerden geçiş için gerekli miktardaki su mevcudiyetini etkilediğini söyledi.

ACP şimdiye kadar gemileri taşıdıkları kargo hacmini azaltmaya zorlayan altı draft seviyesi düzenlemesi duyurdu. ACP, Nisan ayından itibaren maksimumu önce 50 fitten 47,5 fit'e, ardından Mayıs ortasından itibaren kayan bir ölçekte 46 fit'e düşürdü.

Panama Kanalı Yetkilisi, Mayıs 2023'ün 1950'den beri geçen en kurak ay olduğunu bildiriyor. Klimatologlar, Orta Amerika bölgesindeki daha sıcak hava koşullarıyla ilişkilendirilen El Nino fenomeninin gelişi nedeniyle bunun daha da kötüleşmesinin beklendiğini belirtiyor.

Panama Kanalı bu sorunları ilk kez yaşamıyor. 2015-2016 sezonunda, aşırı hava koşulları ve su tüketimini azaltma çabalarının ACP'ye yaklaşık 40 milyon $ gelire mal olduğu açıklanmıştı. 

Analistler ayrıca Panama Kanalı'nın LNG taşıyıcıları için giderek daha önemli bir rota haline geldiğinin altını çiziyor. ABD, gaz ihracatı için Asya'daki alıcılara hayati bir rota sağlayan kanal ile Körfez Kıyısından enerji ihracatını artırmaya devam ediyor.

Editör: Nermin İstikbal