İsveç, Baltık Denizi'ndeki boru hattı sızıntı yerinde kanıta el koydu

Rus doğalgazını Avrupa'ya taşıyan Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarının bu hafta şüpheli sabotajının ardından, İsveç açıklarında, Kuzey Akım 1'in üzerinde büyük ve Kuzey Akım 2'nin üzerinde daha küçük olmak üzere iki sızıntı meydana geldi.

İsveç iç güvenlik teşkilatı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Baltık Denizi'ndeki iki Rus doğalgaz boru hattından sızıntılara ilişkin ön soruşturmasının, gerekçe olarak "ciddi sabotaj şüphelerini güçlendirdiğini" ve bir savcı, bölgedeki kanıtların ele geçirildiğini söyledi.

İsveç Güvenlik Servisi, soruşturmanın geçen hafta "patlamaların" Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında büyük hasara yol açtığını doğruladığını söyledi. Yetkililer, İsveç ve Danimarka'daki sızıntılar ilk kez ortaya çıktığında bölgede patlamaların kaydedildiğini söylediler.

Baltık Denizi'nde yaşananların "çok ciddi" olduğunu söyleyen ajans, soruşturması hakkında ayrıntı vermedi.

Ancak ayrı bir bildiride İsveçli savcı Mats Ljungqvist, "suç mahallinde el konuldu ve bunlar şimdi araştırılacak" dedi.

Ön soruşturmayı yürüten Ljungqvist, ele geçirilen kanıtları tanımlamadı. Ljungqvist, “(bölgeyi) geçici olarak engellemek ve olay yeri incelemesi yürütmek için direktifler” verdiğini söyledi.

Şimdi ilk soruşturma tamamlandığında, İsveç açıklarındaki boru hatlarının etrafındaki abluka kaldırılacak, dedi.

Danimarka ve İsveç hükümetleri daha önce, kasıtlı bir sabotaj eyleminin gerçekleştirilmesinde birkaç yüz pound patlayıcının yer aldığından şüphelendiklerini söylediler. Nord Stream 1 ve 2'den gelen sızıntılar havaya büyük miktarlarda metan saldı.

Editör: Fulya Tekin