ABD Ulusal Park Servisi ve New York'taki Fire Island'daki yerel tarihçiler, enkazı en tarihi gemilerden birinin, 200 yıldan uzun bir süre önce Atlantik'i geçen ilk buharlı geminin birinden bulmuş olabileceklerine inanıyorlar. 

Enkaz, onu 65 yıl önce araştıran tarihçilerin gözünden kaçtı, ancak Ekim 2022'de Fire Island bölgesine ulaşan yerel bir fırtına, sonunda ünlü  Savannah gemisinin gövdesinin 13'e 13 fitlik bir bölümünü ortaya çıkarmış olabilir.

Ulusal Park Servisi personeli, fırtınadan önce enkazın kısmen açığa çıktığını gözlemlemişti, ancak 21 Ekim'de Fire Island Ulusal Deniz Kıyısı korucularından biri olan Clair Formanski, küratörlük ekibine fırtınanın bir geminin kalıntılarını açığa çıkardığını bildirdi. Old Inlet'in yaklaşık 4,75 mil doğusunda bulunuyordu ve müteakip fırtınalı hava açıkta kalan enkazı sahilin aşağısına taşıdıktan sonra alındı.

Araştırmacılar, bunun muhtemelen 1820 civarında inşa edilmiş daha küçük bir gemi olduğunu çabucak belirlediler. Geminin kalaslarına onları sabitlemek için çakılan tahta mandallar olan tren raylarını inceleyerek, geminin yaklaşık 100 fit uzunluğunda olduğunu belirlediler. 

Milli Park Servisi, "Enkazın kimliği konusunda konunun uzmanlarına danışıyoruz"  "Bilinen batıklar arasında Savannah buharlı gemisi rakip olarak zirveye yükseldi."diyor.

Bölgede kayıtlı olmayan batıkların yanı sıra bilinen batık sayısı nedeniyle bölümlerin kesin olarak tespit edilmesi mümkün olmayabilir ancak enkazın gözetimini elinde bulunduran Ateş Adası Deniz Feneri Koruma Derneği, sergilediği gemi enkazı parçasının en büyüğü olduğu için heyecanlı.  Dernek, Savannah'nın Ateş Adası'nda karaya oturması ve parçalanmasından sadece 200 yıl sonra bu yaz bölümü sergilemeyi umuyor.

2022'de Fire Island'da bulunan 13 x 13 fitlik bölüm - Fire Island Lighthouse Preservation Society İcra Direktörü Tony Femminella'nın izniyle 

Editör: Nermin İstikbal