Midilli açıklarında batan kargo gemisi  RAPTOR'dan bir denizcinin yeri tespit edildi ve bir donanma helikopteri tarafından canlı olarak kurtarıldı.

İçinde 14 mürettebat bulunan kargo gemisinin sabah saat 07.00 sıralarında makine arızası bildirdiği kaydedildi.

Saat 8:20'de gemi kaptanı, geçen gemilere "mayday, mayday" tehlike sinyalini etkinleştirerek bir miktar yalpalama bildirdi ve ardından radardan kayboldu. 

Gemi Mısır'dan İstanbul'a gelmekteydi

RAPTOR adllı gemi, Mısır'dan İstanbul'a  tuz yükü ile gitmekteydi.

Tahminler, muhtemelen güçlü dalgalar nedeniyle (bu özel deniz bölgesinde 8 Beaufort'un güçlü kuzeybatı rüzgarları hakimdir) ambarlara su döküldüğünü ve daha ağır yük nedeniyle eğilmesine ve batmasına neden olduğunu gösteriyor .

Midilli sahilinden 4 deniz mili uzaklıkta Yunan sahil güvenlik birimleri kurtarma operasyonlarını sürdürüyor.

(Video) Sicilya açıklarında iki gemi çarpıştı! (Video) Sicilya açıklarında iki gemi çarpıştı!

Halihazırda 5 kargo gemisi, limanın 3 gemisi, hava kuvvetlerine ve donanmaya ait bir helikopter, aynı zamanda donanmaya ait bir firkateyn de devreye sokuldu.

Mürettebatta iki Suriyeli, dört Hintli ve 8 Mısırlı bulunuyor.

φορτ-1.jpg

Raptor adlı geminin eski adı İlyas Kalkavan.

"Raptor" genel bir kargo gemisiydi. 1984 yılında inşa edilmiş ve Komor bayrağı altında seyrediyor. Tonajı ve draftı sırasıyla 6338 t DWT ve 7,4 metreydi.

Ayrıca toplam uzunluğu (LOA) 106 metre, genişliği ise 16,62 metredir. Gemi sahibi şirketinin merkezi Lübnan'dır.

Kaptan, "Raptor"un kaybolmasından kısa bir süre önce, geçen gemilere bir "imdat" imdat sinyali yayınladı.

mceclip0_1700992783

Raptor adlı geminin eski adı İlyas Kalkavan.

Gemi, 1984 yılı yapımı ve 106 metre uzunluğunda. 

Raptor , 1984 yılında inşa edilmiş, 6.300 tonluk, tersane teçhizatlı bir genel kargo gemisiydi. Son fotoğraflar , teçhizatının 2014'ten sonra bir noktada çıkarıldığını gösteriyor. Ağustos 2023'te Romanya'da 18 gün gözaltında tutuldu.

Tulcea'daki yetkililer, gemi zabitlerinin eksik sertifikaları, MARPOL düzensizlikleri, bozuk bir acil durum jeneratörü, eksik yangın söndürme teçhizatı, çalışmayan bir EPIRB, süresi dolmuş haritalar, bozuk bir HF telsiz,  dahil olmak üzere geminin her yerinde hatalar buldu.  Ayrıca aşınmış ambar kapaklarını ve hasarlı lumbuzları raporladılar.

Raptor-inspection-record1

Raptor-inspection-record

Üç yıl önce Türkiye'de yapılan bir incelemede, uygun şekilde bakımı yapılmayan ambar kapakları ve korozyon nedeniyle "delinmiş" güverteler de dahil olmak üzere benzer sorunlar tespit edilmişti. 

Geminin sahibi Mısır'da bulunuyor ve firmanın iki genel kargo gemisi daha var. Raptor gibi her ikisi de hizmetteki dördüncü on yıllarının sonuna yaklaşıyor ve firmanın Equasis kayıtlarına göre her ikisi de son üç yıl içinde gözaltına alındı.

Sahibinin diğer gemilerinden biri olan Manassa Moon M , Ağustos 2023'te Pire'de çatlamış bölmeler, çalışmayan su geçirmez kapılar ve paslanmış havalandırma sistemleri nedeniyle alıkonuldu. Moon M de 2022'de Çanakkale Boğazı'nda arızalandı ve römorkör müdahalesi gerektirdi. 

Editör: Fulya Tekin