Taşımacılık devi Maersk ilk yıllık kaybını yaşadı

Dünyanın en büyük konteyner taşımacılık şirketi Danimarkalı A.P Moller Maersk, ikinci dünya savaşından beri ilk senelik zararını yaşadı. Şirket 2008 de 17 milyar DKK karına karşılık,  2009’da yüzde 17 daha az gelir elde ederek 7.3 milyar DKK zarar etti.  Firma düşüşün nedenini ise, yük oranlarının yüzde 28 düşmesine ve küresel tüketici talebinin yok olmasına bağladı.

Asya- Amerika konteyner hacimleri yüzde 15.3 düştü

Shipping Gazette’nin haberine göre,2009’da Asya’dan Amerika’ya pasifik üzerinden yapılan konteyner taşıma hacimleri yüzde 15.3 düşerek 10.1 milyon TEU oldu. 2008 yılında bu rota üzerinde 70 haftalık sefer yapılırken, bu seferlerin 16’sı 2009 yılında iptal edildi.  Bu hattı kullanan Grand Alliance, Maersk, Evergreen ve CMA CGM gibi büyük firmalar, son 18 ayda işlem kapasitesini azaltma yoluna gitti.

Hamburg Süd ve Hapag-Lloyd ortak servis için anlaşacak

Logistics Finland’ın haberine göre, Alman taşımacılık şirketi Hamburg Süd,  Akdeniz- Karayipler servisini sonlandırarak Hapag-Lloyd'un MGX servisi ile ‘kısmi carter’ anlaşmasına girecek. Firma yaptığı açıklamada anlaşma ile Meksika Körfezi, Atlantik,  Amerika ve Akdeniz’deki servislere devam edeceğini ve servisin sıklığının da artacağını bildirdi.  3200 TEU’ luk 6 geminin kullanılacağı yeni servisin mart ayı içerisinde hizmete girmesi bekleniyor.

MSC, 26 gemilik serinin 6.sını teslim alacak

Mediterranean Shipping Company (MSC) 26 gemilik programının parçası olan 6. konteyner gemisini teslim alacak. 13.798-14.000 TEU arasında değişen, Samsung ve DSME tersanelerinde inşa edilen serinin 14 bin TEU’luk 6.konteyner gemisi ‘MSC Savona’ isimli geminin, Asya- Kuzey Avrupa İpek servis hattındaki 11 gemiden en küçüğü olan 9200 TEU’luk MSC Lisbon’un yerini alacağı tahmin ediliyor.

denizden-haberler.gif

 

Editör: TE Bilişim