Büyük gemi simsarları, gemi sahiplerinin petrol ve gaz tankerlerine sahip olmak istediğini söylüyor

Hellenic Shipping News Worldwide'a göre, son birkaç hafta içinde tankerler ve LNG taşıyıcıları satın alan ilgi önemli ölçüde arttı.

Atina merkezli gemi brokeri Allied' Shipbroking, haftalık raporunda, 'geç saatlere kadar gelen yeni projelerin güçlü akışı göz önüne alındığında, yeni inşa piyasasının bir hafta daha sürdürülebilir bir yörüngede kaldığını söyleyebiliriz' dedi.

Raporda, "Tanker piyasası daha aktif göründü ve bu da 'iyi' navlun piyasasına genel bakışın yanı sıra genel olarak iyileştirilmiş ileri görüşlülükle de paralellik gösterdi" dedi.

Navlun rakamlarındaki son düşüş ivmesinin piyasadaki alım iştahını ve duyarlılığını raydan çıkardığı kuru yük sektörü için bu söylenemez. Buna rağmen, bazı yeni siparişler gün ışığına çıkmaya devam ediyor, ancak herhangi bir istikrarın yeniden sağlanması biraz zaman alacak.

Allied Shipbroking, "Fiyatlandırma cephesinde, işler son zamanlarda önemli ölçüde değişmedi ve pazar, tüm ana sektörlerde çok yıllı yüksek seviyelerde kalıyor" dedi.

Cenova gemi brokeri Banchero Costa, raporunda 'gaz sektörü yine lider durumda. Qatar Gas için 151 LNG için tamamlanan devasa sipariş defterinin yanı sıra, Mitsui OSK'nın Eylül 2026 itibarıyla Hudong Zhonghua'da 3 x 174.000 cbm sipariş vermesiyle yeni bir iş ortaya çıktı.

'Bütün gemiler, Singapur merkezli ENN şirketine zaten uzun vadeli olarak sabitlendi. Kuru yük sektöründe, Huangpu Wenchong, Shenhua Zhonghai'den 2 x 85.000 dwt'lik bir dökme yük gemisi sipariş etti ve New Dayang, Chellship ile iki x 63.000 dwt'lik ultramax için bir NB sözleşmesi imzaladı. Banchero raporunda, bu iki siparişte herhangi bir fiyat veya belirli bir teslimat bilgisi ortaya çıkmadı.

Editör: Fulya Tekin