Arkas, 27 Eylül- 29 Eylül 2023 tarihlerinde düzenlenen Logistech Fuarı’nda ana iş kolları olan Denizcilik, Lojistik ve Liman ve Terminal İşletmeleri grubundaki şirketleri ile yerini aldı ve hizmetlerindeki yenilikleri tanıttı. 

Arkas Logistech 2

İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret A.Ş. (İZFAŞ) tarafından ikinci kez düzenlenen Logistech Lojistik, Depolama ve Teknolojileri Fuarı Depolama ve Teknoloji Fuarı, katılımcı ve ziyaretçilerine lojistik sektörüne ait tüm tedarik ve ihtiyaç zincirinin bir arada olduğu bir deneyim sunuyor. 

Fuar’a 63 şirketi ile 8300 kişiye istihdam sağlayan Arkas’ın, ana iş kolları olan denizcilik grubu, lojistik grubu, liman ver terminal hizmetleri grubu şirketleri Arkas Line, Arkas Lojistik, Shipeedy Lojistik, Arkas Rail, Marport Autoport, Limar ve Railport ile Arkas’ın entegre hizmet zinciri ve yenilikleri anlatıldı. Fuarın ilk gününde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ikinci gününde ise Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas standları ziyaret etti. 

Arkas Logistech 3

Arkas Line’da Yeşil Taşımacılık 

Arkas Line CEO’su Can Atalay, Arkas Line olarak Arkas Holding’in uluslararası taşımacılıktaki 76 yıllık tecrübesini arkamıza alarak bugün geldiğimiz noktada 47 gemimizle Türkiye’nin en büyük konteyner gemi filosuna sahibiz. Kendi işlettiğimiz gemilerle Karadeniz, Akdeniz ve Batı Afrika limanları arasında haftalık düzenli hat taşımacılığı yapıyoruz” diyerek Arkas Line hakkında bilgi verdi. 

Atalay “2023 senesinde önceliğimizi mevcut servislerimizin performansını arttırmak olarak belirlemiştik. Haftalık servis vermekte zorlandığımız bazı hatlara ilave gemiler sokmaya başladık. İlave gemiler bize senede yaklaşık 30.000 TEU yeni kapasite yaratacak. Yeni hatlar için de çalışmalarımız devam ediyor. Sene sonunda yeni rotamızı açıklayacağız. 

Dünyada çeşitli faktörler tedarik zincirlerinde değişime sebep olacak. Literatürümüze yeni giren ‘’friendshoring – allyshoring (müttefik ülkelerden üretim ve kaynak sağlama) – reshoring (ülke içi üretime dönmek) – nearshoring (tedariği yakın ülkelerden sağlamak)’’gibi kavramlar bu değişimin habercileri. Türkiye coğrafi konumu ve kaliteli üretimiyle birçok yatırımı çekebilecek potansiyele sahip. Artan üretim Türk denizcilik sektörüne de ivme kazandıracaktır. Ancak bu çıkışı yakalayabilmek için denizde ve karada yatırımlara şimdiden başlamak gerekiyor” dedi.

Atalay, “Arkas Line olarak uzun vadeli sürdürülebilirlik ve emisyon hedefleri doğrultusunda filodaki gemileri yenilemeyi sürdürüyoruz. Buna istinaden öncelikli olarak filomuzdaki CII performansı düşük olan gemilerin eco-design ve yeni yakıt teknolojilerine uyumlu alternatif gemi yatırımları ile güncellenmesi ajandamızda yer alıyor. Teknik ve operasyonel iyileştirmelerimiz, işletmemizin çevresel etkisini azaltma hedefimize yardımcı olurken gelecek nesillere de daha sürdürülebilir bir dünya bırakma hedefimize ulaşmamızı sağlayacağı kanaatindeyiz. Diğer yandan gündemimizde alternatif yakıtları kullanabilen gemi siparişleri tabii ki var. Ancak yakıt tedariğindeki belirsizlikler ve yatırımların 20 sene gibi uzun vadelere yayılıyor olması sebebiyle Arkas Line için “en doğru” seçenekleri değerlendirme sürecimiz halen devam ediyor” dedi. Arkas’ın sürdürülebilirlik hedeflerine uygun olarak önemli ve somut bir adım attıklarını belirten Atalay, UN Global Compact’a üye oldukları bilgisini paylaştı. 

Arkas Denizcilik Grubu’nun sürdürülebilirlik ajandasında yer alan ve yol haritasında bulunan temel argümanlar arasında karbon nötr olmak, tedarik zinciri sürdürülebilirliği, çalışan güdüleme ve topluluk katılımı bulunuyor. Suyun öneminin arttığı günlerde bir projesi özellikle dikkat çekiyor. 2006’da TURMEPA iş birliğinde başlatılan Arkas Turmepa II atık alım teknesi projesi ile bugüne kadar 2 milyon 120 bin litre atık su toplanarak 17 milyon litre deniz suyunun temiz kalmasını sağlandı. 

Arkas Logistech 4

Arkas Lojistik Uluslararası Arenada 

Arkas Lojistik dünyanın en önemli üretim merkezlerinden biri olarak ön plana çıkan Türkiye’de güçlü organizasyon yapısı ile yatırımlarına ve büyümesine devam ediyor. 

Arkas Holding Lojistik Grubu Başkanı Onur Göçmez, “Dünyanın en önemli pazarlarında da ofislerimizi artırıyoruz. ABD’den Çin’e kadar uçtan uca lojistiği destekleyen yatırımlarla global pazarlardaki varlığımızı güçlendiriyoruz. Mart 2023’te ABD New Jersey’de açtığımız 3 bin metrekarelik kapalı depomuzla ve ofisimizle ülkenin her bölgesine kapı teslim FTL/LTL son taşıma, depolama ve gümrükleme hizmeti sunuyoruz. Global pazarlardan ABD’ye gidecek yüklemelerde de lojistik çözümler üretiyoruz. Lojistik grubu olarak en önemli yatırımlarımızdan biri de Hindistan. Yeni ticaret koridorlarında ön plana çıkan Hindistan global bir oyuncu olmamızda etkili olacak. Avrupa’da en çok Türk firmasının faaliyet gösterdiği Romanya’da bir ofis açtık. Gerek Türkiye ile Romanya gerekse Romanya ile Avrupa ülkele

i arasındaki lojistik faaliyetlerde de olacağız. Diğer yandan Avrupa’nın en büyük lojistik pazarı ve ihracat merkezlerinden Polonya’daki ofisimizle ile de Türkiye-Polonya, Avrupa-Polonya, ABD-Polonya, Uzakdoğu-Polonya arasında lojistik köprüler inşa edeceğiz” diye konuştu. 

Arkas Logistech 5

İntermodal Servislerini Genişletiyor 

Arkas Lojistik’in Avrupa’da intermodal servislerini de genişlettiği bilgisini paylaşan Onur Göçmez, “Son olarak Duisport ve Hupac arasında İntermodal taşımacılığı için hizmet sözleşmesi imzalandı.

Editör: Nermin İstikbal