VesselsValue'da RoRos Başkanı olan Dan Nash, Araba taşıyıcı pazarındaki mevcut eğilimleri araştırdı. Nash, yazdığı makalede, bu büyüyen sektör için S&P faaliyetine ve arz talebine odaklanarak varlık türleri arasındaki tahmin oranlarını vurgulamaktadır.

"Otomobil Taşıyıcı piyasası, Nissan'ın Cenevre Gölü'ndeki (6.178 CEU, Ocak 2015, Imabari) 100.000 USD/Gün oranını anlaşmadan sadece dört hafta sonra uzatmasının ardından Ağustos ortasında aşırı hızlandı. Bunu perspektife koymak için, bu oran %174'tür. sadece dokuz ay önceki Ocak endeksinden daha yüksek, bir yıllık 6.500 CEU Zaman Tüzüğüne göre Aralık 2019'a kıyasla şaşırtıcı bir şekilde %488 arttı.

Kısa PCTC arzı, gemilerin Kuzeybatı Avrupa'daki başlıca limanlarda, özellikle de Bremerhaven'de ağır gecikmelerle karşı karşıya kalması nedeniyle Eylül ayında ciddi şekilde daraldı. Başlıca suçlular arasında Bremerhaven'daki kargo operasyonlarını tamamlaması 11 gün süren Don Carlos (7.194 CEU, Temmuz 1997, Daewoo) vardı. Ardından Eukor's Morning Cecilie (6.502 CEU, Aralık 2008, Imabari) 10 günlük bir liman konaklamasının ardından 19 Eylül'de Bremerhaven'den çıkıyor.

Makro talep verilerine bakıldığında, küresel hafif araç satışları, Kuzey Amerika ve Avrupa'daki durgun satış oranları ve devam eden tedarik zinciri sorunları (LMC Automotive) nedeniyle 2021'e göre % -3.8 düştü. Çin, bu yıl satılan 37 milyon adet, toplam hafif araç satış pazarının yaklaşık %38'lik devasa bir hacmini öngörerek toparlanmaya öncülük etmeye devam ediyor..."

Editör: Fulya Tekin