Danimarkalı akaryakıt şirketi Monjasa, beş haftadan uzun bir süre önce Gine Körfezi'nde deniz haydutları tarafından kaçırılan altı mürettebatın kurtarıldığını bildirdi.

Mürettebatının cesaretine hayran olduğunu söyleyen Monjasa, duyuruyu Batı Afrika'da devam eden korsanlık tehdidini ele almak için yeniden siyasi eylem çağrısında bulunmak için kullandı.

Şirket, Monjasa Reformer'dan kaçırılan altı mürettebat üyesinin  şu anda "Nijerya'da açıklanmayan bir yerden güvenli bir şekilde kurtarıldığını" ve "altında bulundukları zor koşullar göz önüne alındığında sağlık durumlarının nispeten iyi olduğunu" söyledi. 

Şirket, mürettebatın ne zaman serbest bırakıldığına dair ayrıntı vermedi ve fidye ödenip ödenmediği konusunda yorum yapmadı. Monjasa, yalnızca güvenlik olayının dün, 8 Mayıs'ta sonuçlandığını belirtti.

Monjasa Reformer (13.700 dwt) adlı gemi, şirketin deniz yakıtı operasyonlarının bir parçası olarak Batı Afrika'da çalışırken Kongo, Port Pointe-Noire'da yaklaşık 140 deniz mili açıklarında 25 Mart'ta boşta beklerken bordalandı. Gemi, beş gün sonra Gine Körfezi'ndeki Sao Tomé & Principe açıklarında bir Fransız donanmasına ait insansız hava aracı tarafından tespit edilmeden önce, güvenlik güçleri bölgede arama başlatırken kaybolmuştu.

 Fransız devriye botu Premier Maitre L'Her, tankerin bulunduğu yere vardığında, korsanlar gemideki 16 mürettebattan altısıyla birlikte kaçmıştı. Gemi ve geri kalan mürettebatı güvenli bir yere götürüldü.

Monjasa Group CEO'su Anders Østergaard, "Profesyonel danışmanlarımızdan, donanmalarımızdan ve yetkililerimizden ve bu korkunç durumu çözmemize yardımcı olan diğer herkesten aldığımız destek için son derece minnettarız" dedi. Hiçbiri Danimarkalı olmayan mürettebatın "hepsinin tıbbi kontrollerden geçtiğini ve şimdi aileleriyle yeniden bir araya gelmek için ülkelerine geri gönderildiğini" bildirdi.

Güvenlik hizmetleri, geçen yıl güçlü bir düşüşün ardından bölgede artandeniz haydutluğu tehdidine dikkat çekiyor. 

Uluslararası güçler bölgedeki devriyeleri artırdıkça ve Nijerya yeni güvenlik çabaları başlattıkça, adam kaçırma ve gemilere yönelik saldırılar önemli ölçüde azaldı. Mürettebatın Monjasa Reformer'dan kaçırılması , 2023'teki ilk kaçırma olayı olmasına rağmen, bunu geçen hafta , Eagle Bulk Ship Management tarafından yönetilen bir dökme yük gemisi Grebe Bulker'dan üç mürettebatın kaçırılması izledi.

Bu gemi, gemiye binildiğinde Gabon açıklarında yatıyordu ve aralarında geminin kaptanının da bulunduğuna inanılan üç denizci kaçırıldı. Son zamanlarda, özellikle deniz haydutlarının kargo çaldığı ancak mürettebatı almaya çalışmadığı tankerlere yönelik başka saldırılar da oldu.

Şirketten yapılan açıklamada, "Maalesef bu ve Gine Körfezi'ndeki diğer son ve benzeri kaçırma olayları, bu sorunlarla kesin olarak yüzleşmek için ortak uluslararası siyasi eyleme duyulan ihtiyacı açıkça gösteriyor." "Monjasa, uluslararası bir koalisyon altında güvenli geçiş yolları ve güvenli bölgeler için çağrıda bulunuyor ve tüm denizciler için güvenli bir çalışma ortamı için ortaklarımız, yetkililer ve armatör arkadaşlarımızla çalışmaya devam edeceğiz."denildi.

Monjasa'nın bu tehlikeli bölgede uzun bir faaliyet geçmişi var ve bu korsanlıkla ilgili ilk deneyimi değil. Ekim 2018'de, Norbulk Shipping'e kiralanan Monjasa tankeri Anuket Amber r (9.500 dwt) de Port Pointe-Noire yakınlarındaki aynı  çevrede saldırıya uğramıştı. Anuket Amber mürettebatı, aynı gün gemiye binen Ark Tze'ye bir çapa taşıma römorkörüyle birlikte korsanlar tarafından rehin alındı. İki gemiden 12 mürettebat, iki aydan uzun bir süre sonra Ocak 2019'da serbest bırakılmıştı.

Editör: Nermin İstikbal