Adana Aladağ da yaşanan facia  kim bilir kaçıncı oldu ? Kabul edelim öz eleştiri yapalım vurdum duymazlığın bumerang etkisi bir kez daha canımızı fena yaktı. Tam  11 çocuk kızımız ve bir yetişkin yaşamını yitirdi, 22 de  yaralı var.
 
Konya Taşkent de 18 canımızı kaybettiğimiz  hadiseyi hatırlayanlarınız vardır mutlaka  Ya Somayı, 301 canı ? Daha geçen hafta Siirt Şirvan da ki göçük de ölen ve kayıp olanları ? Ya arabalı vapurun kapağından düşüp ölen bebeyi ve büyük annesini ? Deniz bisikleti ile açılıp ölen gençleri ? Ölenler öldükleri ile  kaldı.   Kimse Allah´ın takdiri kolaylığına kaçmasın. Cenabı Allah´ın insanda ki en büyük tezahürü akıldır. Akıldır insanı özel ve en sevgili kılan. 
 
Her facia ve ölümler sonrası  suçlamalar , türbine söylenen sözler, içi boş sloganlar, yetkililerin  sorumluları cezalandıracağız söylemleridir duyduklarımız. Oysa kendileri de o sorumluluğun bir parçasıdır. Kapanıp giden trajediler ve unutulan ölümlerdir bu trajedilerin son sahnesi her zaman.  Sahne kapanır  ama hiçbir zaman sorumlu ortaya çıkmaz ve cezalandırılmaz. Ardından yeni trajedilere doğru yol almaya başlarız .
 
Yangın merdiveni,  yangın çıkışları, yangın tüpleri, diğer yangın söndürme teçhizatı vs. bu hadiseler olduktan sonra can ve mal kaybını azaltmaya yönelik argümanlara konu nesnelerdir. Oysa bu hadiselerin olmasını önleyici önlemler ve  tedbirlerdir  konuşulması gereken. Artık şunu anlayalım ve kabul edelim DEVLETİN MADENLER, TERSANELER, YURTLAR HÜLASA SORUMLULUĞUNA GİREN HER YERDE, HER ALANDA  YAPTIĞI  DENETLEMELER KİFAYET ETMEMEKTE ÖLÜMLERİ YARALANMALARI CAN MAL KAYBINI ÖNLEME NOKTASINDA ETKİLİ OLAMAMAKTADIR. Aladağ da ki yurt bu sene 2 kez denetlenmiş. En son haziran ayında denetlenmiş. 
 
Peki ne yapılmalıdır ? Dünyayı yeniden keşfetme ya da benim dahiyane fikirlerimden faydalanmaya gerek yok. Dünyanın yapıp sonuç aldığı neyse onu yapmak gerekir . Çarpıcı olması açısından tek cümle ile başlayayım SORUMLULUK SİGORTASI NI YAPTIRMAYAN EMLAKÇI OFİSİ ( 3. şahıs sorumluluğu en az olanlardan ) BİLE KAPISINI AÇAMAMALIDIR.
 
Arabalı vapurda yaşanan  yukarıda da söz ettiğim küçük bir kız çocuğu ve büyükannesinin vefat ettiği hani şu kapaktan düşen arabayı hatırlarsınız. O hadisede yapılan itirazların arasında gemilerde ki personel eksikliği vardı. O yüzden halat vermiyorlarmış. Yani ülkenin bu işsizliğinde gemide çalışacak 2 tane daha personel yok ama canını kaybedecek insan çok. Bu anlayış insana ve insan canına yönelik hassasiyetle ilgili algılamada ki çarpıklık ve bu doğrultuda oluşturulmuş maalesef toplumsal  bilinçtir aslında. 
 
Dönelim Adana da k acımıza ; kendi  bilgi  ve naçizane tecrübelerimizin ışığında  aşağıya yapılmasında büyük fayda gördüğümüz  ve benzeri trajedileri önleyeceğine inandığımız şeyleri sıralayalım. Bunlar aslında dünyanın gelişmiş ülkelerinde hali hazırda yapılanlardır. 
1-Her iş yeri , her okul, her yurt, her maden , her tersane , her ofis vesaire sorumluluk sigortası poliçesini almadan işleyişine başlayamamalı bu iş yerlerin ruhsatı verilmemeli. Aynen dask ı olmayanın işlemlerinin yapılmaması gibi.  
2-Poliçe başlama tarihinden önce özellikle maden , tersane ,yurt, okul, sinema , tiyatro, lokanta, kafe, kahve, bar vesaire yerler hatta ibadethaneler SİGORTA ŞİRKETLERİ eksperleri tarafından denetlenmelidir. Buraların can ve mal emniyeti açısından yasa koyucunun belirlediği standartlara uygun olduğuna dair sigorta şirketlerini de sorumlu tutacak bir belge verilmelidir.
3-Bu standartların neler olacağını yasa koyucu belirlemeli. Belediyelere bırakılmamalı. Standartların belirlenmesinde ülkemiz sigorta kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapılmalıdır.
4-Devletin merkezden atanan eksperleri sigorta denetlenmesine müteakip kendi denetlemesini yapmalı .
5-Sigorta eksperlerinin her yıl bir ve ya iki kez maden , yurt, okul, tersane gibi riski büyük yerleri denetlemeleri gerekmektedir. Adana da ki hadisede eğer bu periyodik denetleme olsaydı ne elektrikli sobaya ne de yere serilen halıya izin verilmeyecekti. Zaten o binaya kimse yurt ve orası da yurt olarak zaten bağlamında sigorta da yapmazdı işin başında kullanılamazdı.
6-İtfaiyelerin oluşturduğu eğitim timlerinin belli periyotlarla her yıl özellikle okul , yurt ve yüksek binalarda yangın talimi yaptırmaları gerekmektedir. Büyük New York ve Chicago yangınlarını inceleyenler ne demek istediğimi daha iyi anlarlar. Bu uygulama ABD de hala yapılmakta. 
7-Yukarıda ki düzenlemeler yasa koyucu tarafından yetki, sorumluluk ve standartların çok net şekilde belirlendiği yasayla yapılmalı bu konuda ülkemizde ki  üst düzey bilgi ve tecrübeye sahip sigortacılardan bilgi desteği alınmalıdır.
8- Neden sigorta teminatı ve onun eksperleri diye soran olabilir diye açıklamak isterim; işin sonunda sigortalının ihmalinden olan ölüm, yaralanma ve maddi hasarlarda tazminatı ödeyen sigorta şirketi olacağından denetlemeleri  kendi menfaatini de koruma gereğine uygun yapacaktır. Ayrıca sigorta şirketi ve eksperlerinin olası ihmal ve suistimaline karşı yasanın getireceği ağır müeyyideler denetlemelerin sağlıklı olması açısından belirleyici olacaktır.  
 
Şahsımın görüşü odur ki ; adam sendeciliğin, cehalet ve  işgüzarlık ile kaynaşıp vurdum duymazlığın toplumsal bir alışkanlık haline gelmesi bu hadiselerin temelinde ki zihnin resmidir aslında. Zihinlerdeki bu yanılsama değişmelidir.
 
Ölen kızlarımıza, çocuklarımıza  ve görevli hanıma Allahtan rahmet yaralılara acil şifalar dilemekten başka bir şey gelmiyor elimizden. 
 
Sevgi ve saygılarımla
Kemal Murat Güler