İşletme verimliliğini ve çevresel performansı iyileştirmek için tasarlanan yeni nesil kısa mesafeli gemilerin ilkinin inşası başlıyor.

Dutch Conoship International Projects tarafından tasarlanan gemilerden ilki şu anda Türkiye'de inşa ediliyor ve ardından Hollanda'da inşa edilecek beş gemi daha geliyor.

Gemilerin, 2023 ve 2024 yıllarında hizmete girmeleri bekleniyor.

Conoship International Projects Direktörü Maart Sickler, "Yeni tasarım konseptimiz, sektöre ivme kazandıracak ve aynı zamanda nakliyeden kaynaklanan CO2 emisyonlarını azaltacak gibi görünüyor.Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından 2050 için belirlenen sıfır emisyon hedefine bu ultra yakıt verimli kargo gemileriyle katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz." dedi. 

Gemilerin ilki olan 3.600 dwt'lik genel kargo gemisinin inşasına 24 Kasım'da Türkiye'de Gelibolu Tersanesi'nde törenle başlandı. Bu gemi, deniz-nehir operasyonlarına uygun bir dizel-elektrik genel kargo gemisidir.

Gemi; Yaklaşık 289 fit uzunluğunda ve 180.000 fit küp kargo kapasiteli olacak. Yedi kişilik bir mürettebatla 10 deniz mili hızında çalışacak. Conoship, iki folyo ile geminin rotalara bağlı olarak yakıt tüketimini yaklaşık yüzde 10 azaltacağını tahmin ediyor. 

Conoship ayrıca tasarımın 5.800 dwt'lik bir versiyonunu da geliştiriyor (Conoship)

Conoship, kavramsal tasarım sürecinde gelecekteki alternatifleri de dikkate aldı.Bunu, Conoship, Uluslararası Genel Müdürü Jan Jaap Nieuwenhuis, "Örneğin, jeneratörleri çıkarın ve bir metanol jeneratör seti ile değiştirin, ardından metanol tanklarını da takın veya tamamen çıkarıp sıvı hidrojen tanklarını ve yakıt hücrelerini takın" diye açıklıyor

İlk geminin Avrupa'da 2023'te hizmete girmesi planlanıyor. 3.600 dwt'lik dizel-elektrikli gemilerden iki tanesi daha Hollanda'daki Holland Shipyards Group tarafından inşa edilecek. Buna ek olarak, Conoship, açıklanmayan bir sahibin ayrıca üç adet büyütülmüş, ara güverte takılı, 3.800 dwt'lik gemiler inşa ettiğini bildirdi. Bu beş geminin 2024 yılında hizmete girmesi planlanıyor.

Conoship ayrıca pazarın 5.800 dwt'lik bir versiyonunu piyasaya sürmeye hazırlanıyor.
 

Editör: Nermin İstikbal