Newbuild fiyatları geri dönüş yolunda. Yeni gemilerin fiyatlarının geçen yılın sonuna doğru birkaç ay boyunca kısa bir süre için yatay seyretti, ancak Aralık ayından bu yana yeniden yükselişe geçtiği izleniyor.

Clarksons Research'ün verilerine göre, yeni inşaat fiyatları 2022'de %5 ve 2021'de %22'lik artışların ardından yıldan bugüne kadar %2 arttı.

Yeni inşaların pahalı olduğunu kabul eden Poten & Partners analistleri, tanker sahiplerinin ikinci el seçenekleri sınırlı ve aynı zamanda pahalı olduğu için yakında Asya'daki tersanelere dalmaya karar vereceklerini düşünüyor.

Poten en son haftalık raporunda, "Tahsisler daha az konteyner ve LNG siparişi aldığından, yeni inşa tersaneleri daha hazır hale gelebilir" dedi.

Poten'e göre finansman, mal sahibinin kararlarını etkileyebilecek başka bir faktör.

Poten, hızla yükselen faiz oranları ve geleneksel gemi finansmanıyla ilgilenen banka sayısının azalmasının, ikinci el gemileri geleneksel bir ipotek ile finanse etmeyi zaten daha zor ve pahalı hale getirdiğine dikkat çekti.

Buna karşılık, yeni inşaatları finanse etmek için fonlara, özellikle Çin ve Kore ihracat-ithalat bankalarından sağlanan fonlarla birlikte tersane kredisine daha erişilebilir.

Son birkaç yıldır Asya'daki tersaneler, konteyner ve LNG gemileri için büyük, rekor siparişleri kabul ederken, tanker ve dökme yük gemisi siparişleri düşük seyretti.  Birçok uzmar önümüzdeki günlerde bunun değişebileceğini öngörüyor.

Broker Braemar'a göre 2021-22, küresel gemi inşa endüstrisi için 2006-08 ve 2013-15 çıkışlarından bu yana en aktif dönem oldu. 

Braemar analizi, küresel tersane kapasitesinin 2010'dan bu yana üçte bir oranında azaldığını gösteriyor.

Çin, 2003'ten 2008'e kadar olan nakliye patlaması sırasında filizlenen ve şimdi SPS Tersanesi olarak yeniden markalanan STX Dalian , şimdi Hengli Heavy Industries,  Weihai Samjin Shipbuilding  ve  Rongsheng Heavy Industries dahil olmak üzere son 12 ayda yeniden açılan birçok tersane gördü . Başka bir şirket olan Jinhai Intelligent Manufacturing, eski adı Jinhai Heavy Industries, tersanesini Çinli bir gemi yapımcısı arkadaşına kiralamak istiyor.

Editör: Nermin İstikbal