Denizcilik endüstrisinde, başta emisyon azaltmak olmak üzere gemi operasyonlarını çevresel açıdan iyileştirmek için rüzgar enerjisi kullanımı kapsamında farklı konseptlerin araştırılması devam ediyor.

Geliştirilen en son konsept, daha verimli bir gemi ortaya koymak için rüzgar enerjisinin LNG enerji kaynağı ile birleştirildiği bir feeder konteyner gemisi oldu. Trade Wings 2500 olarak adlandırılan tasarım, Bureau Veritas'tan pensip onayı (AiP) aldı.

Rüzgar enerjisi ile LNG-elektrik tahrikinin bir kombinasyonu!

Konsept, 2.500 TEU kapasiteli bir konteyner gemisinde uygulanmak üzere tasarlandı. Altı Oceanwings yelkenle sağlanacak rüzgar enerjisi ile LNG-elektrik tahrikinin bir kombinasyonu olacak. Yelkenlerin, kargo operasyonlarında yaşanacak olası bir duraksamayı önlemek adına gemi limandayken kısmen geri çekilmek üzere dikey bir kayma mekanizmasına monte edildiği belirtilmekte. Ayrıca geminin amonyak veya hidrojen gibi gelecekteki yakıtlara geçişi mümkün kılacak esnek bir tasarıma sahip olduğu belirtilen detaylar arasında yerini alıyor.

Tasarımcılar ve BV'ye göre, Trade Wings 2500, geleneksel bir tasarıma kıyasla ortalama yüzde 35 CO2 emisyon tasarrufu sağlayacak. 

Bureau Veritas Kuzey Asya Kıdemli Başkan Yardımcısı Alex Gregg Smith; "Rüzgar destekli tahrik, denizcilik endüstrisinin uzun vadeli dekarbonizasyonuna katkıda bulunabilecek yüksek potansiyelli bir çözümdür.'' ifadelerini kullandı.

Fransa Çin ortaklığı!

Fransa merkezli VPLP Design, Alwena Shipping ve AYRO ile Çin Şangay merkezli Ticari Gemi Tasarım ve Araştırma Enstitüsü (SDARI) arasındaki ortaklıkla oluşturulan konsept, 32.500 dwt 196 metre uzunluğunda bir konteyner gemisi için oluşturuldu. Şirketlere göre tasarım, Avrupa, Orta Amerika, Karayipler ve Çin'deki kısa deniz taşımacılığı veya feeder operasyonları için uygun olacak. Trade Wings 2500'in ileride transatlantik ticarette de faaliyet gösterebileceği vurgulandı.

Editör: TE Bilişim