Çok büyük gaz taşıyıcılarının (VLGC) piyasa koşulları olağanüstü olmaya devam ediyor; spot oranlar iki önemli ticaret yolunda yeni rekorlar kırıyor.

Jefferies analistleri VLGC'ler için spot oranların bu yıl görülmeyen seviyelerde olduğuna dikkat çekerken, ABD propanı ile Asyalı ve Avrupalı ​​muadilleri arasındaki fiyat farkları bu ayın başlarında altı ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu eğilim bu hafta da devam etti; Baltık Borsası'nın Basra Körfezi-Japonya rotası için zaman tarifesi eşdeğer oranlarına ilişkin değerlendirmesi 11 Eylül'de ton başına 154 ABD dolarına veya günlük 140.600 ABD dolarına ulaşırken, ABD'den Japonya'ya LPG nakliyesi oranları da rekor seviyeye ulaştı. Gulf ton başına 221 dolara indi; bu da gidiş-dönüş de günlük 127.500 ila 131.300 doların üzerinde kazanca eşdeğer.

Karşılaştırma için; Baltık Borsası'nın Sıvılaştırılmış Petrol Gazı Endeksi'nin, Suudi Arabistan'ın Ras Tanura kentinden Chiba, Japonya'ya LPG taşıyan bir VLGC'nin spot kazancı, geçen hafta Houston-Chiba'nın kapanışı 220 dolardan olurken, ton başına 151,4 dolardan kapandı. 

Pazartesi günü ABD'den Avrupa'ya ton başına 120 dolar seviyesinde yer alan spot gelirler günlük 139.300 dolar civarındaydı; bu da bu üç rotadaki en son ortalama kazancı, geçen ayın tahmini ortalaması olan 84.000 $'a kıyasla günde yaklaşık 137.000 $'a getiriyor.

BW LPG ve Avance Gas gibi gaz gemisi sahipleri, ikinci çeyrekte, bu ana yük bölgelerinin her ikisinde de gemilere olan talebin artması, ABD-Asya propan arbitrajı ve Panama Kanalı'nda artan gecikmelerin etkisiyle güçlü kazançlar elde etti. Pareto Securities yakın zamanda ikiliye ilişkin tahminlerini yükseltti; üçüncü çeyrek daha da iyi hale geldi ve oranlar artık dördüncü çeyreğe doğru yeniden yükselişe geçti.

4. çeyreğe girerken ABD'nin propan stokları şişkinliğini koruyor.

 Norveç yatırım bankası, "İlık iç talep ve istikrarlı üretim büyümesi yakın vadede de devam edecek ve 'inşaat' sezonunu Ekim/Kasım aylarında tüm zamanların en yüksek seviyesinde bitireceğiz" dedi ve şunları ekledi: "Çin PDH talebiyle Bu yıl teorik olarak 8 milyon tonu aşan büyüme, tek başına talebin uzun mesafeli VLGC ticaretinde %5-10'luk bir büyümeyi destekleyebilecek"

Clarksons Research, yakın tarihli bir raporunda, Houston-Chiba rotasında Ekim ayı kazançları için hala açıklanmayan birkaç kargo ile oranların oldukça sağlam kalmasının beklendiğini, ancak son günlerde sağlam oranların gelmeye başlamasıyla birlikte oran artışlarına karşı bir miktar direnç görüldüğünü söyledi.

Clarksons, Orta Doğu Körfezi'nden Japonya'ya LPG sevkıyatına ilişkin son değerlendirmesinde, "İleriye baktığımızda, gemilerin çok uzakta sabitlenmesi ve Avustralya çıkışlı ek kargoların desteğiyle güç devam edecek gibi görünüyor" dedi.

Emtia platformu Vortexa'nın yakın tarihli bir raporu, üç aylık VLGC teslimatlarının 2025 sonuna kadar artmasının beklendiğini gösteriyor. Vortexa, "Talebin yeni tanker arzını karşılayacak şekilde artmaması durumunda, önümüzdeki birkaç çeyrekte LPG navlun oranları üzerinde aşağı yönlü baskı artabilir" dedi.

Editör: Nermin İstikbal