BIMCO, 2023'ün ilk yarısında yeni inşa  ürün tankerleri siparişlerinde artış olduğunu bildirdi.

BIMCO nakliye analisti Filipe Gouveia.“Ukrayna'daki savaş ve özellikle AB'nin Rus petrol ürünlerine yönelik yasağı, ürün tanker talebinin artmasına neden olarak, daha yüksek hacimli sevkıyat ve daha uzun deniz mesafeleri ile sonuçlanmıştır. Bu, navlun oranlarını ve yeni gemi sözleşmelerinde artış sağladı” şeklinde açıklamada bulundu.

BIMCO, 2023 yılının ilk yarısında ürün tankeri segmentinde toplam 8,9 milyon dwt sipariş verildiğini belirtti. BIMCO, raporlarına göre bu, "yıldan yıla yüzde 337 gibi dikkate değer bir artış". 

BIMCO, navlun oranlarındaki ve ürün tanker talebindeki artışın muhtemelen sözleşmedeki artışın arkasında olduğuna işaret etti.

Siparişlerin en büyük kısmı, 80.000 ila 160.000 dwt arasındaki daha yüksek kapasiteli LR 2 kategorisi için yapıldı.

Bu yıl şimdiye kadar BIMCO, mevcut toplam LR2 filosunun yüzde 21'inden fazlasını temsil eden 5,6 milyon dwt LR2 gemisi için sözleşme bildirdi.

Ayrıca hem orta menzilli tankerler hem de LR1 kategorisinde 45.000 ile 80.000 dwt arasında siparişler verildi. 2023'ün ilk yarısında 10 yeni LR1 tanker için sözleşme imzalandı ve 2018'den bu yana bu kategorideki ilk siparişler alındı.

BIMCO yakın vadede sınırlı arz büyümesi nedeniyle, navlun oranlarının yeni siparişlerden değil, büyük ölçüde talepten etkilenmesini beklediğni açıkladı.

Bu yeni gemilerin, büyük gemi yapımcılarındaki uzun teslim süreleri nedeniyle 2025 ve 2026'ya kadar pazara ulaşması beklenmiyor.

BIMCO, gelecekteki petrol talebi tahminlerine dayanarak bunun piyasada kısa vadeli bir keşif balonu olabileceği konusunda uyarıyor. Uluslararası Enerji Ajansı'nın petrol talebinin 2028'de şimdiden zirveye ulaşacağını tahmin eden verisine işaret ediyorlar. Talep yavaşlarken, BIMCO şu anda siparişte olan gemilerin eski tonajı değiştirmek ve sera gazı emisyonlarını düşürmek için kullanılabileceğini tahmin ediyor. 

Editör: Nermin İstikbal