Avrupa, yakıt taşımak için gemi sıkıntısı yaratan tedarikler için mücadele ederken, enerji kargolarının nakliyesi için MALİYETLER artıyor.

Ukrayna'daki savaş sona erme belirtisi göstermediği için gemiler, Rus enerji kaynaklarının yerini almak için her zamankinden daha uzaklardan Avrupa'ya LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz), dizel ve ham petrol taşıyor.

Nakliye uzmanları, bunun gemileri daha uzun süre meşgul tuttuğunu ve hizmete dönüşlerini geciktirdiğini ve küresel navlun oranlarında bir artışa yol açtığını söylüyor.

LNG navlun oranları yılın bu zamanı için yüksek ve geçen yılın kış zirvesini geçme tehdidinde bulunuyor. Çin'e bir ABD petrol kargosunun nakliye maliyeti 2020'den bu yana en yüksek seviyede.

Baltık Borsası'na göre, Orta Doğu'dan Japonya'ya nafta petrokimya hammaddesi nakliyesi Mart ayındakinin iki katından fazlaya mal oluyor.

Tüccarlar ve armatörler, gemi kıtlığının ABD'den petrol ve gaz ithal eden Asya ekonomilerini etkileme tehdidinde bulunduğunu, çünkü bu kış hava soğursa kısa sürede yedek kargo bulmakta zorlanacaklar.

Petrokimya hammadde sevkiyatlarının bile nakliyesi daha pahalı hale geliyor ve üretim hızı yavaşlarken kimyasallara yönelik durgun taleple boğuşan alıcılara daha fazla yük oluyor.

Flex LNG Yönetim CEO'su Oystein Kalleklev, kış boyunca kiralanabilecek çok az LNG gemisi olduğunu ve yalnızca kısa seferler için olduğunu söyledi. Gemi sahipleri, Freeport LNG ihracat tesisi faaliyete geçtiğinde gemilerinin hazır olması için gemilerini geri talep ettiklerini söyledi.

Teksas'taki Freeport tesisi, Haziran ayında ABD LNG ihracatının önemli bir bölümünü sekteye uğratan bir yangının ardından Kasım ayında yeniden faaliyete geçecek.

Şirketler kış için gemileri normalden daha erken rezerve ederken, enerji şirketleri genellikle yaz sonunda yaptıkları gibi LNG gemilerini serbest bırakmayı reddediyor.

Xeneta baş analisti Peter Sand: 'Ukrayna'daki savaşın bir sonucu olarak bu yıl deniz taşımacılığında önemli gelişmeler yaşandı' dedi.

Editör: Fulya Tekin