"Yüzer kale" olarak nitelendirilen TCG Anadolu,Türk donanmasına katılmak için gün sayarken, gemide yapılan testlerden birisi daha başarılı şekilde tamamlandı. 

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin ilk amfibi hücum gemisi olacak TCG Anadolu gemisi üzerinde devam eden testlerde, Deniz Kuvvetleri'ne ait AH-1W SUPER COBRA ve SH-70 SEA HAWK helikopterlerinin TCG Anadolu’nun güvertesine başarılı şekilde iniş yaptığını duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Güne asil milletimizi gururlandıracak fotoğraflarla başlamak istiyoruz. Fotoğraflarda gördüğünüz Deniz Kuvvetlerimize ait AH-1W SUPER COBRA ve SH-70 SEAHAWK helikopterleri, Çok Maksatlı Amfibi Gemimiz LHD ANADOLU'ya ilk inişi gerçekleştirerek konuşlanmayı tamamladılar. Hizmete girmesini heyecanla beklediğimiz LHD ANADOLU gemisinde görev yapacak olan hava vasıtalarımıza emniyetli uçuşlar ve başarılı görevler diliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Uzmanlar, yapılan testle birlikte Türk denizciliğinde ve Türk havacılığında önemli bir eşik aşıldığını belirtirken, TCG Anadolu’nun üstleneceği görevler ile önemli bir bayrak gösterici olacağını dile getirdi. Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan, TCG Anadolu’da yapılan testlerin ne anlama geldiğini ve geminin Türk donanmasına kazandıracağı yeteneklere ilişkin önemli detayları anlattı.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin tarihinde ilk defa düz güverteli bir gemiyle operasyon tecrübesi edinmeye başladığının altını çizen Kozan Selçuk Erkan, bu gelişmenin Türk donanması adına çok önemli bir adım olduğuna dikkat çekti. Erkan, “Bu gemi üzerinde görev yapacak helikopterlerin iniş ve kalkış yapması, gerekiyorsa hangarına girmesi eğitimlerin başlanmış olduğu anlamına gelir. TCG Anadolu gemisine Amerikalıların kullandığı V-22'lerden Türk ordusunun da kullandığı CH-47 tipi helikopterlere kadar dünya üzerindeki hemen her helikopter inebilir. Şu an yapılan testlerde Türk Deniz Kuvvetleri bünyesinde görev yapan helikopterler iniş yaptı. Yani gemide görev yapacak olan helikopterlerin eğitimi başlamış oldu” dedi.

TCG Anadolu'nun Ege Denizi'nde görev yapmaya çok uygun bir gemi olmadığının altını çizen Kozan Selçuk Erkan, geminin Doğu Akdeniz’de Türk donanmasının elini oldukça güçlendireceğini belirtti. 

Editör: Nermin İstikbal