Lübnan hükümeti, göçmen ve mültecileri taşıyan bir teknenin Suriye kıyılarında alabora olması sonucu en az 61 kişinin öldüğünü söyledi.

Suriye ve Lübnan hükümetlerine göre, Lübnan'dan gelen göçmenleri ve mültecileri taşıyan bir teknenin Suriye kıyılarında alabora olması sonucu düzinelerce insan öldü.

Cuma günü, Lübnan ulaştırma bakanı Perşembe günkü felakette 71 kişinin öldüğünü söyledi.

Suriye hükümeti daha önce Tartus'taki Basel hastanesinde hayatta kalan 20 kişinin tedavi edildiğini açıklamıştı.

Suriye ulaştırma bakanlığı, hayatta kalanların, teknenin Salı günü Lübnan'ın kuzey Minyeh bölgesinden 120 ila 150 kişi arasında ayrıldığını söylediğini aktardı.

Suriye limanlar genel müdürü Samer Qubrusli, arama operasyonlarının Cuma günü devam ettiğini söyledi. Daha önce sert denizlerin ve kuvvetli rüzgarların kurtarma operasyonunu zorlaştırdığını söylemişti.

Olay, artan sayıda Lübnanlı, Suriyeli ve Filistinlinin krizden etkilenen Lübnan'dan deniz yoluyla Avrupa'ya kaçmaya çalışmasından bu yana yaşanan en ölümcül olaylardan biri.

Teknede ölenlerin bir kısmı Lübnan'ın kuzeyindeki yoksul bir bölge olan Akkar'dandı.

Al Jazeera'dan Zeina Khodr, insanlar saygılarını sunmak için toplanırken, akrabaları gemide olan bir ailenin evini ziyaret etti.

Cuma sabahı iki genç kızı gömmüş olan aile, kızların iki erkek kardeşinin ve annelerinin akıbetiyle ilgili haberleri bekliyorlardı. Baba Suriye sınırında hastanede.

Khodr, "Burada çok fazla keder var, insanlar şokta" dedi. "Neden daha fazla bilgiye sahip olmadıklarını anlamıyorlar."

Aile üyeleri Khodr'a babanın risklere rağmen Lübnan'da devam eden mali kriz ve oradaki fırsat eksikliği nedeniyle Avrupa'ya gitmeye karar verdiğini açıklamıştı.

Khodr, "Alabora olan bir teknede hayatta kalan insanlarla konuştuk ve bize bunu tekrar tekrar yapmaya devam edeceğiz, çünkü iş yok" dedi.

Yalnızca Lübnan'da on binlerce insan işini kaybetti ve Lübnan sterlini değerinin yüzde 90'ından fazlasını düşürerek şu anda aşırı yoksulluk içinde yaşayan binlerce ailenin satın alma gücünü ortadan kaldırdı.

Tartus Valisi Abdülhalim Halil'in hayatta kalanları hastanede ziyaret ettiği bildirildi.

Gemide kaç kişinin olduğu ve tam olarak nereye gittikleri hemen belli olmadı, ancak sahil güvenlik hala cesetleri arıyor.

Devlet medyası, teknenin farklı milletlerden insanları taşıdığını söyledi.

Binlerce Lübnanlı, Suriyeli ve Filistinli, geçtiğimiz aylarda Avrupa'da daha iyi fırsatlar aramak için Lübnan'ı terk etti.

Lübnan, bir milyon Suriyeli mülteci de dahil olmak üzere altı milyonluk bir nüfusa sahip ve 2019'un sonlarından bu yana, nüfusun dörtte üçünden fazlasını yoksulluğa çeken ciddi bir ekonomik çöküşün pençesinde.

Nisan ayında, deniz yoluyla İtalya'ya göç etmeye çalışan düzinelerce Lübnanlı, Suriyeli ve Filistinliyi taşıyan bir tekne, Lübnan donanmasıyla bir çatışmanın ardından Trablus limanından 5 km'den (3 mil) fazla battı. Olayda onlarca kişi öldü.

Göçmenler ülkeyi Lübnan'ın kuzey kıyılarından terk ediyor.

Lübnanlı yetkililer Perşembe günü, deniz kuvvetlerinin kuzeydeki Akkar bölgesinin 11km (6 deniz mili) açığında teknik sorunlarla karşılaşmasının ardından 55 göçmen ve mülteciyi taşıyan bir tekneyi kurtardığını söyledi. Kurtarılanların arasında iki hamile kadın ve iki çocuk olduğu belirtildi.

Editör: Fulya Tekin