Singapur Cumhuriyeti Donanması (RSN), dünyanın en işlek deniz rotalarındaki güvenliği artırmak amacıyla uzaktan kumandalı, otonom devriye botlarını kamuoyuna tanıttı.
Bu “Deniz Güvenliği İnsansız Su Üstü Araçları” (Marsec USV) olarak adlandırılan botlar, 2025 Ocak ayından itibaren operasyonel devriyelere başladı.
Marsec USV’ler, Singapur karasularında 7/24 gözetleme yaparak olası tehditlere hızlı biçimde müdahale edecek. Halihazırda üç bot göreve alındı ve dördüncü botun yıl içinde filoya katılması bekleniyor.
Her biri 16,9 metre uzunluğunda ve 30 ton ağırlığındaki bu botlar, Singapur’da ileri otomasyon ve yapay zekâ teknolojileri kullanılarak tasarlanıp üretildi.
İki dizel motorla çalışan botlar, saatte yaklaşık 46 km hız (25 knot) yapabiliyor ve 36 saate kadar kesintisiz otonom görev sürdürebilecek kapasiteye sahip.
Marsec USV’ler, kapsamlı navigasyon ve tehdit tespit sistemleriyle donatıldı. Sensörler, radar ve kameralar sayesinde çevrelerini 360 derece tarayarak yoğun trafiğe sahip Singapur sularında güvenli seyir sağlıyorlar.
Gelişmiş çarpışma tespit ve kaçınma sistemleri, botların kalabalık rotalarda bile çarpışmadan, otonom şekilde yol alabilmesine imkân tanıyor.
Bu insansız araçlar, devriye gezme, durumu izleme ve şüpheli gemileri yakalama kapasitesiyle tasarlandı. Gerekli hallerde hoparlör ve uzun menzilli akustik cihazlarla uyarı verebiliyorlar.
Ayrıca şüphelileri geçici olarak etkisiz kılmak için lazer sistemi ve daha ciddi tehditler karşısında uzaktan kumandalı bir makineli tüfek bulunuyor. Ancak bu silah sistemi tamamen karadaki bir insan operatör tarafından yönetiliyor ve otomatik ateşleme özelliği bulunmuyor.
Botlar, gözetleme yetenekleri dışında ileride mayın tespiti gibi diğer operasyonel alanlarda da kullanılabilecek.
Bu otonom gemileri, sahildeki bir kontrol istasyonundan yalnızca iki görevli kumanda ediyor, bu sayede insanlı gemilere göre çok daha az personel gerektiriyor.
4 Şubat 2025’te Changi Deniz Üssü’nde yapılan canlı gösteride, Marsec USV’lerin olası bir senaryoda şüpheli bir gemiyi nasıl durdurduğu medyaya gösterildi. Görev sırasında botlar, mürettebatsız şekilde sesli ikazlar yaparak gerçekçi bir engelleme simülasyonu gerçekleştirdi.
Savunma Bilimi ve Teknoloji Ajansı (DSTA) ile Savunma Bilimi Organizasyonu Ulusal Laboratuvarları (DSO) iş birliğiyle geliştirilen otonom sistemler, faaliyete alınmadan önce 1.000 saati aşkın test sürecinden geçti.
Sistem, algılama ve navigasyon sensörlerini, çarpışma tespiti ve çarpışmadan kaçınma (CDCA) algoritmasını bütünleştirerek yoğun Singapur Boğazı’nda sorunsuz ve emniyetli operasyon sağlıyor.
RSN’nin 6. Filotillası Komutanı Albay Thung Yee Meng, yüksek otonomi seviyesini vurgulayarak, denemeler sırasında botlar uzun süre otonom şekilde çalışırken bile operatörlerin müdahalesine gerek kalmadığını belirtti.
Marsec USV’ler, kıyı bölgelerinde deniz güvenliğini sağlarken RSN’nin kıyı görev gemileri (LMV) gibi insanlı unsurların daha karmaşık görevlere odaklanmasına imkân veriyor. Böylece rutin devriye işleri insansız platformlara aktarılıyor.
Donanma, Marsec USV’lerin daha fazla test edilerek yeni görev alanlarına uyarlanabileceğini ifade ediyor. Gelecekte çok rollü muharip gemiler gibi “drone ana gemileri” ile entegre çalışacak şekilde tasarımlar üzerinde duruluyor.
Kaynaklar: Straits Times, Channel News Asia
Yorumlar
Kalan Karakter: