Ares Tersanesi tarafından geliştirilen ARES 35CPB tipi süratli ve etkin arama kurtarma kabiliyetine sahip botlar için Sahil Güvenlik Komutanlığı ile 7 milyon Euro bedelli 12 adetlik satış anlaşması imzalandı.

Yeni satış anlaşması doğrultusunda imal edilecek botlar başta düzensiz göz ve yasadışı sınır geçişlerinin önlenmesi olmak üzere Mavi Vatan’da kullanılacak.

Anlaşmayı Ares Tersaneleri adına Genel Müdürü Utku Alanç, Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) Başkan Vekili Barbaros Murat Köse imzaladı. 

ekran-alintisi-043.jpg

ARES 35 serisi ile ilgili büyük anlaşma ise Nisan 2021’de yapılmıştı. Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, geçtiğimiz aylarda yaptığı paylaşımda “Kontrol Botumuzun artık seri üretimine geçiyoruz. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü için 122 bot üreteceğimiz projeyle düzensiz göçle mücadele, arama kurtarma, kaçakçılıkla mücadele ve denizden emniyet/güvenlik operasyonlarını daha etkin gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” demişti.

Sahil Güvenlik ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 122 bot

Bu botların 105 adeti Sahil Güvenlik, 17 adeti de Emniyet Genel Müdürlüğü’ne teslim ediliyor.

Saatte 35 knot hıza çıkabilen botlar, 12,04 metre uzunluğunda. İki adet dizel motor ve su jeti ile yüksek manevra kabiliyetini sahip.

Halen Ares Tersaneleri, Meteksan Savunma ile birlikte ULAQ Silahlı İnsansız Deniz Araçları konusunda çalışmalarını sürdürüyor.(Tolga Özbek)

Editör: Nermin İstikbal