Rusya'nın denizcilik dünyasından çıkarılması maliyetli oldu

IHS Media'nın haberine göre, Rusya'nın dünya kargo pazarından çıkarılması, Moskova'nın Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra Batılı deniz taşımacılığı şirketlerine pahalıya patlıyor.

Maersk, bu hafta açıklanan ilk çeyrek sonuçlarında, 'Rusya'daki tüm faaliyetlerden ayrılmanın' fiyatını 718 milyon ABD Doları olarak belirledi ve bunun neredeyse yarısı, Rus liman işletmecisi Global Ports International'daki yüzde 30'luk yatırımını gevşetmeye bağlı ( GPI).

Maersk, GPI hissesine ek olarak karaya oturmuş konteynerlerin, şüpheli alacakların, çalışanlarla ilgili maliyetlerin ve iki depodan ve bir soğuk depolama tesisinden çıkışın silinmesini içeren tüm varlıkları kaydettiğini söyledi.

Maersk'in Rusya'dan çekilmesinin bir kısmı, Ağustos 2019'da başlatılan ve Trans-Sibirya ekspres hattı üzerinden Kuzey Asya ülkelerini Kuzey Avrupa'ya bağlayan haftalık AE19 deniz demiryolu hizmetinin tasfiye edilmesidir.

Cosco dışındaki tüm büyük taşıyıcılar, Rusya ve Beyaz Rusya'ya yapılan tüm rezervasyonları askıya aldı. Tahminler, etkilenen batı konteynerlerinin sayısının 63 milyon dolar değerinde 10.000 TEU olduğunu gösteriyor.

Mediterranean Shipping Co (MSC), gıda, ilaç ve insani yardım için rezervasyonları kabul etmeye devam ettiği için Çin ve Avrupa destinasyonları arasında demiryolu çözümleri sunmayı 'tamamen durdurmadı'.

DHL ve DSV, geçen hafta analistlerle yaptığı ara kazanç görüşmelerinde Rusya, Beyaz Rusya ve Ukrayna'daki ticari faaliyetlerinden çekilmenin etkisini hafife aldı.

Alman DHL, Rusya'daki azalan iş hacminin ilk çeyrekte 30 milyon dolarlık varlık değer düşüklüğüne yol açtığını ve DHL Global Forwarding'in 6 milyon dolarlık zarara uğradığını söyledi.

Danimarka'nın DSV CEO'su Jens Bjorn Andersen şunları söyledi: "Çok da uzak olmayan bir gelecekte Rusya'daki işimizi bitirme sürecindeyiz."

Kuehne + Nagel CEO'su Detlef Trefzger, Asya ile Kuzey Avrupa arasındaki hava kargo ticaretinin yüzde 30'unun yönlendirilen uçuşlardan etkilendiğini söyledi.

Editör: Fulya Tekin