Rusya, kısıtlayıcı Batı yaptırımlarına ve fiyat limitlerine rağmen, petrol ihracatını desteklemek için ihtiyaç duyduğu tonajı bulmakta pek zorluk çekmiyor gibi görünüyor.

Rusya'nın tanker segmentlerinde, Rus enerji ihracatçılarının her zamankinden daha fazla yükleme ve nakliye yaptığı bildiriliyor.

Tanker gemi komisyoncusu Gibson'a göre Rusya, Şubat ayında AB'nin ithalat yasağının ardından rafine ürünlerini taşıyacak gemiler bulmada "nispeten başarılı" oldu. 

Armatörlerin istekliliği ve sınırlı sayıdaki Batılı nakliye hizmeti sağlayıcılarının da yardımıyla Rusya, Şubat ayında yasaktan önceki geçen yılki ortalama hacminden daha fazla clean products ihraç etti.

Rusya'nın ham petrol ihracatı, Çin ve Hindistan'a yapılan artan satışlar sayesinde gerekli tonaja ulaşmış durumda... Çin, Rus ham petrolünün bir kısmını sınır ötesi boru hattıyla ithal edebiliyor, ancak büyük bir kısmı, Kozmino'daki Rus Pasifik petrol terminalinden yapılan sevkiyatlar da dahil olmak üzere deniz yoluyla geliyor.

Kpler analisti Viktor Katona, Insider'a "Bir anlamda, bu pek bir değişiklik değil, çünkü bu yalnızca başlangıçta akan şeyin yeniden karıştırılması. Avrupa bunu satın alıyordu. Şimdi Hindistan alıyor" dedi.

Editör: Nermin İstikbal