Rusya Güvenlik Konseyi'nin bir üyesine göre, Rus hükümeti bu hafta başlarında Karadeniz üzerinde bir Rus savaş uçağı tarafından vurulduğu iddia edilen Amerikan insansız hava aracının enkazını kurtarma girişiminde bulunmayı planlıyor. 

Salı günü Pentagon, ABD ordusu tarafından işletilen bir MQ-9 Reaper insansız hava aracının Karadeniz'de bir Rus savaş uçağının pervanesine çarpması sonucu düşürüldüğünü bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı olayı "uluslararası hukukun küstahça ihlali" olarak nitelendirdi; Ancak Kremlin, uçaklar arasında herhangi bir temasın meydana geldiğini yalanladı. 

Uzaktan kumandalı bir gözetleme/saldırı uçağı olan silahsız MQ-9 Reaper insansız hava aracı, salı sabahı Kırım Yarımadası'nın yaklaşık 75 mil güneyinde denize düştü. 

Pentagon'a göre, iki Rus Su-27 savaş uçağı, yavaş hareket eden insansız hava aracını yakaladı ve yüksek hızda yanından geçtikten sonra üzerine defalarca yakıt boşalttı. Saat 07.00 sıralarında jetlerden biri MQ-9'un pervanesine çarparak Karadeniz'e düşmesine neden oldu.

ABD Donanması'nın Karadeniz'de kurtarma operasyonu yürütecek bir donanma gemisi varlığı yok ve Türk Boğazları, geçen yıl Ukrayna- Rusya savaşının başlamasından bu yana donanma gemilerine kapatıldı. Rus Donanması bölgede baskın bir güç, ancak mevcut varlıklarıyla bir mil derinliğinde küçük bir uçağı - veya bir uçak parçalarını - bulup kurtarma yeteneğine sahip olup olmadığı belirsiz.

Rusya Güvenlik Konseyi sekreteri Nikolai Patrushev Çarşamba günü televizyonda yaptığı konuşmada, "Enkazını kurtarabilir miyiz bilmiyorum ama kesinlikle bunu yapmak zorunda kalacağız." dedi.

Rusya’nın dış istihbarat servisi başkanı Sergei Naryshkin, ülkesinin düşen Reaper’ın İHA’nın Kırım’ın batı kıyısı açıklarında olduğuna inanılan parçalarını kurtaracak teknolojik kapasiteye sahip olduğunu söyledi.

ABD savunma yetkilileri, istihbarat değerinin sınırlı olduğunu vurgulamalarına rağmen, Rusya'nın düşürülen insansız hava aracını aramak için gemilerini konuşlandırdığını doğruladı. 

ABD’li yetkililer, Rusya’nın bölgeye çoktan gemi gönderdiğine inanıyor.

Pentagon’da düzenlenen bir basın toplantısında Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, 32 milyon dolarlık insansız hava aracının bulunma olasılığı konusunda rahat görünüyordu. Milley şu açıklamalarda bulunmuştu: “Kurtarma operasyonları için çalışacağız. Bu ABD’nin malı. Ama muhtemelen parçalanmıştır. Açıkçası muhtemelen kurtarılacak pek bir şey yok. Hassas istihbarat vb. herhangi bir şeyin kaybına gelince… hafifletici tedbirler aldık. Dolayısıyla, değerli olan her şeyin artık değerli olmadığından oldukça eminiz.”

Editör: Nermin İstikbal