Ukrayna'nın tahıl ihracatına devam edebilmek için geçici bir denizyolu güzergahı oluşturduğunu açıklamasının ardından Rusya Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından bugün itibariyle yola çıkacak her geminin askeri yük taşıdığını varsayacağını açıkladı.

Rusya, Pazartesi günü Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye arabuluculuğuyla imzalanmış olan bir yıllık tahıl anlaşmasından çekilmiş ve gemilerin güvenli yolculuk etmesini sağlayan güvencelerini kaldırdı.

Ukrayna'nın Karadeniz'den tahıl ihraç etmesini engelleyen bu gelişmenin ardından Kiev, ihracata devam etmek istediğini açıkça belirtmiş ve BM'in Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) "geçici süreliğine önerilen bir deniz rotası oluşturacağını" bildirmişti.

Ancak Rusya Savunma Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada Ukrayna'dan yola çıkan tüm gemilerin askeri yük taşıyor olarak değerlendirileceği ve "bahsi geçen gemilerde bayrağı bulunan tüm ülkelerin Ukrayna savaşında bir taraf olarak kabul edileceği" ifade edildi.
Savunma Bakanlığı, gemilere ilişkin ne tür eylemlerde bulunacağı konusunda ise bilgi vermedi.

BM sözcüsü Stephane Dujarric, Rusya'nın uyarısının sorulması üzerine, "Çalışmaya ve çalışmalarımızı sürdürmeye gayret ettiğimiz yerin aktif bir savaş alanı olduğunun altını çiziyor" dedi.

Editör: Nermin İstikbal