Eski tankerler, Rusya petrol ihracat planlarına uygulanacak yeni yasaklar yaklaştıkça,  rekor sayılarda ve göz alıcı fiyatlarla el değiştiriyor.

Brüksel'de Avrupa Birliği üyelerinin, üçüncü şahıslara satılan Rus petrolüne bir fiyat tavanı koyacak teklifleri almak için bu sabah 10:00'a kadar süreleri vardı.

5 Aralık'ta AB, Rus ham petrolünün ithalatını ile deniz yoluyla taşınan petrol için sigorta ve finansman sağlamayı yasaklayacak.

Brokerlerden alınan ön bilgiler,  eylül ayının tanker satışları ve alım işlemleri için rekor bir ay olduğunu ve 61 tankerin daha fazla ticaret için el değiştirdiğini gösteriyor. Bu, yedi VLCC, beş suezmax ve sekiz aframax dahil olmak üzere önemli miktarda eski gemiden oluşuyordu.

 Broker Gibson, yakın tarihli bir piyasa raporunda, "Satış fiyatları son yapılan seviyelerde sıçrama yaptığından, tanker varlık değerlerini belirlemek hızla eşeğin kuyruğunu bağlama oyunu haline geliyor" yorumunu yaptı.

Öfkeli tanker ticareti, son haftalarda diğer birçok sektörde sınırlı S&P anlaşmalarını telafi etti. Hartland komisyoncularından yeni bir rapor, “Yaptırım uygulanmış kargolar düşüncesi,   hurdanın çok üzerinde yeni yerler buldu” dedi.

Yeni istihdam bulan bazı eski tonajların detayları aşağıdaki tweet'te yer alıyor.

Resim

Hartland, "Görünüşe göre, İran ve Venezüella petrolünü Çin'e taşıyan daha önce yaptırım uygulanan gemilerin çoğu şimdi Rus yüklerini Hindistan'a taşımaya geçti, bu kargolar sadece VLCC fiyatlarını artırmakla kalmıyor, aynı zamanda suezmax ve aframax seviyelerini yüksek ve sabit tutuyor" dedi.

 Broker Braemar'a göre, daha önce yaptırımlardan etkilenen İran veya Venezüella ham petrolünü taşıyan 33 tanker, eylül ayı sonlarında bu yılın nisan ayından bu yana aframax ve suezmax'lar ile Rus petrol veya petrol ürünlerini taşıdı.

Son birkaç ayd,  İran ve Venezüella ham petrolünden yapılan ihracat hacimleri, Rusya'dan Çin'e hacimlerin arttığı aynı dönemde düştü.

Editör: Nermin İstikbal