MSC'nin sipariş defteri birden fazla rekoru kırdı

Yangzijiang Shipbuilding, yakın zamanda Mediterranean Shipping Co'nun (MSC) bir düzine LNG çift yakıtlı 16.000 teu gemi sipariş ettiğini doğrularken, dünyanın en büyük taşıyıcısının sipariş defteri şu anda sadece 2 milyon teu'nun altında duruyor, bu o kadar büyük bir rakam ki analistler doğru olanı bulmakta zorlanıyor.

Linerlytica'ya göre MSC, sipariş defterini mevcut filosunun %43'üne denk gelen 1,96 milyon teu'luk rekor seviyeye çıkardı.

MSCOrderbook

MSC'nin dev sipariş defterini bir perspektife koyarsak, dünyanın en büyük beşinci konteyner hattı olan Almanya'nın en büyük gemisi Hapag-Lloyd'un mevcut filosunun tamamından daha büyük. Perspektif ekleyen MSC'nin sipariş defteri, sırasıyla dünyanın ikinci, üçüncü ve dördüncü büyük gemileri olan Maersk, CMA CGM ve COSCO'nun birleşik sipariş defterlerinden daha büyüktür. Splash tahminlerine göre, MSC'nin sipariş defteri artık teu yuvaları açısından sipariş edilen tüm kutu gemilerin %25'inin üzerinde duruyor. Cenevre merkezli havayolu şirketinin sipariş sayısı o kadar büyük ve uç noktada ki, Alphaliner'ın popüler ilk 100 sıralaması sitesindeki standart düzene artık uymuyor.

Alphaliner, MSC'nin yılın başında gemi sıralamalarının zirvesinde Maersk'i geride bıraktığını resmen kaydetti. Maersk sürekli olarak 4,3 milyon teu'dan daha büyük bir filoya sahip olma niyetinde olmadığını belirtirken, MSC Danimarkalı ittifak ortağı üzerindeki liderliğini çok hızlı bir şekilde genişletti, bugün Alphaliner podyumunda altın ve gümüş arasındaki fark 225.000 yuvada duruyor.

2023 ve 2024'te MSC ve küresel liner endüstrisi için rekor teslimatların gelmesiyle birlikte, birçok siparişin erteleneceği yönündeki spekülasyonlar artıyor. MSC'nin yaklaşık %27'sini oluşturduğu bugünün küresel sipariş defteri, 2008'de belirlenen önceki 6,6 milyon teu rekorundan önemli ölçüde daha yüksek olan yaklaşık 7,2 milyon teu seviyesinde bulunuyor.

MSC tarafından satın alınan ikinci el konteyner gemilerinin sayısı, taşıyıcının Ağustos 2020'de benzeri görülmemiş bir gemi satın alma çılgınlığına başlamasından bu yana geçen 26 ayda birçok manşet oldu. İki yıldan biraz fazla bir süre içinde, taşıyıcı yaklaşık 240 ikinci el gemi satın aldı. Alphaliner'a göre, en sonuncusu, MSC'nin geçen hafta birden fazla broker raporunda satın aldığı listelenmiş üç ikinci el gemiden biri olan 8.814 teu Northern Jasper'dı.

Brokerler Braemar, "Büyük bir nakliye şirketi işlem görmek, belki de S&P pazarına ayak uydurmaya daha yakın olduğumuza dair güveni güçlendirmeye yardımcı oluyor, ancak kiralama piyasası yakında bir istikrar bulamazsa, fiyatlarda hala önemli bir ayarlama var" dedi. MSC'nin en son ikinci el satın alma çılgınlığında not edildi.

Kökleri 1970 yılına dayanan MSC, tarihsel olarak gemilerde kiralamaya güçlü bir şekilde odaklanmış olsa da, bu, gemi taşımacılığının son birkaç yılda rekor kazanç döneminde değişti. Linerlytica'ya göre, 2020'nin başından bu yana MSC'nin sahip olduğu gemilerdeki payı %51'den %69'a yükseldi.

Piyasa değiştikçe MSC'nin eylemleri, piyasa koşullarını dikte etmeye yardımcı olacaktır. Diğer taşıyıcılar, sadece önümüzdeki birkaç yıl içinde yeni yapılarının birçoğunun teslimatını ertelemesini ummakla kalmayacak, 2023 ve 2024'te MSC'nin geri dönüşüm için eski tonajı büyük bir şekilde temizlemesi bekleniyor ve birçok analist, astar hurdaya ayrılmasını bekliyor. yakında tarihi yüksek seviyelere ulaşacak.

MSC

Editör: Fulya Tekin