Fransa merkezli lastik üreticisi Michelin, bu yılın ikinci yarısında kanatlı yelken sistemini ticarileştirmek üzere 1999 inşa MN Pelican isimli Ro/Ro gemisinde deneme yapacak.

Clermont-Ferrand merkezli şirket, 1999 inşa MN Pelican isimli gemiye 100 metrekarelik bir kanat yelken prototipi yerleştimek için Compagnie Maritime Nantaise (MN) ile işbirliği yaptı. Brittany Ferries tarafından kiralanan gemi, Birleşik Krallık'taki Poole ile İspanya'nın Bilbao kenti arasında haftalık iki sefer yapıyor.

Michelin, geçen yıl ortak bir girişim sonucu geliştirilen Wing Sail Mobility (WISAMO) projesini tanıtmıştı. Şişirilebilir kanatlı yelken tasarımının, geminin tipine, rotasına veya hakim hava koşullarına bağlı olarak yakıt tüketimini %20'ye kadar azalttığı belirtiliyor.

Michelin'den yapılan açıklamada; “Bu kurulum, WISAMO kanat yelken teknolojisinin gerçek ticari deniz seyrüsefer koşullarında test edilmesini sağlayacak ve böylece bu yeni teknoloji endüstriyel anlamda geliştirilebilcek. Bu daha büyük yelkenli gemilrin test edilmesinin önünü açacak ve deniz taşımacılığının karbondan arındırılmasına yönelik gerçek bir adım atılacak” dendi.

Editör: TE Bilişim