Maersk, metanol yakıtlı 6 konteyner gemisi daha sipariş etti

Maersk, yeşil metanol üzerinde yelken açabilen altı büyük okyanus gemisi daha sipariş etti. Hyundai Heavy Industries (HHI) tarafından inşa edilecek altı gemi, yaklaşık 17.000 teu nominal kapasiteye sahip olacak ve Maersk filosundaki mevcut kapasitenin yerini alacak.

Son siparişle Maersk, yeşil metanol üzerinde çalışabilen çift yakıtlı motorlara sahip toplam 19 gemi sipariş etmiş oluyor.

Maersk, 2040 yılı için, tüm işletme genelinde net sıfır emisyon hedefi belirledi. Bu konuda ilerleme sağlamak için ise 2030 yılı için somut yakın vadeli hedefler belirledi.

Bu, 2020'ye kıyasla Maersk filosunda taşınan konteyner başına emisyonlarda %50'lik bir azalmayı ve yalnızca yeşil yakıtlarla çalıştırılabilen yeni inşa edilmiş gemiler sipariş etme ilkesini içeriyor.

Yeşil metanol, bu on yıl için en iyi ölçeklenebilir yeşil yakıt çözümü olarak değerlendiriliyor.

Maersk'in filo ve teknik sorumlusu Palle Laursen;" Armatörlerin bu yolu seçtiğini görmekten heyecan duyuyoruz. "Yeşil metanol, bu on yıl için en iyi ölçeklenebilir yeşil yakıt çözümüdür ve diğer birçok armatörün bu yolu seçtiğini görmekten heyecan duyuyoruz. Yeşil metanol üzerindeki primi düşürmek ve iklim nötr deniz taşımacılığının evrimini hızlandırmak için ihtiyaç duyulan kullanılabilirliğin hızlı ölçeklendirilmesine daha fazla ivme katıyor” dedi.

Taşıyıcı, geleneksel yakıt özelliklerine kıyasla, metanol çift yakıt kapasitesi için ek sermaye harcamasının %8-12 aralığında olduğunu bugün açıkladı; bu, Maersk'in geçen yıl aynı teknolojiye sahip sekiz gemi sipariş etmesine kıyasla oluşan bir gelişme.

Altı adet 17.000 teu geminin tamamı 2025'te teslim edilecek ve Danimarka bayrağı altında seyredecek.

19 geminin tamamı sipariş üzerine konuşlandırıldığında ve eski gemilerin yerini aldığında, yıllık yaklaşık 2,3 milyon ton CO2 emisyon tasarrufu sağlayacaklar.

Maersk bugün, Maersk tarafından yönetilen ve zaman kiralamalı gemilerin bir kombinasyonu olarak filo kapasitesini maksimum 4,3 milyon teu'da tutma stratejisini yineledi.

Metanol, gelecekteki yakıt yarışında lider bir yarışmacı olarak gemi sahipleri arasında hızla artıyor. Bugünün altı yeni Maersk siparişi dahil değil, sınıf topluluğu DNV, ticaret veya sipariş üzerine metanol yakıtlı 66 gemi olduğunu listeliyor.

Editör: Nermin İstikbal