AP Moller-Maersk, devrim niteliğindeki metanol tahrikli karbon nötr konteyner gemisi tasarımını sundu.

Tasarımın beş yılda oluşturulduğunu belirten şirket, çığır açan sekiz kesin ve dört opsiyonel 16.000 TEU gemiyi, 2024'ten itibaren Güney Kore merkezli Hyundai Heavy Industries'den teslim alacak.

Teknik direktör Palle Laursen; "Bunları tasarlarken amacımız, yeni gemilerin müşterilerimize daha akıllı bir şekilde hizmet vermesini ve karbon nötr taşımacılık hedeflerine katkıda bulunmalarını sağlamaktı." ifadelerini kullandı.

Yılda yaklaşık 1 milyon ton CO2 emisyonu!

Benzersiz olarak nitelendirilen tasarım, sektör ortalamasına kıyasla taşınan konteyner başına %20 daha fazla enerji verimliliği sağlıyor. İlk sekiz geminin yılda yaklaşık 1 milyon ton CO2 emisyonu tasarrufu sağlaması bekleniyor.

350 metre uzunluğunda, 53,5 metre genişliğindeki gemilerin daha önce görülen dev yük gemilerinden önemli ölçüde farklı görüneceği belirtiliyor. Mürettebat konaklama alanı ve köprüüstü, konteyner kapasitesini artırmak için pruvada yer alırken, bacanın kıç kısımda tek tarafta olacağı ve dolayısıyla kargo için daha fazla alan sağlayacak Şirket, konaklama alanı ve baca konumunda yapılan değişikliklerin limanda da verimliliği artıracağını vurguladı.

Her biri 175 milyon dolar!

Maersk, yeni inşa gemilerin, filosundaki 150.000 TEU'dan fazla kapasiteye sahip ve ticari ömrünü tamamlamış gemilerin yerini alacağını belirtti. Maersk'teki filo teknolojisi başkanı Ole Graa Jakobsen, gemilerin her birinin fiyatının 175 milyon dolar olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim