Sea-Intelligence tarafından yapılan yeni bir analize göre, hat taşımacılığının son üç yılda yaptığı faiz ve vergi öncesi kazanç (EBIT) konteyner taşımacılığının önceki 63 yıllık geçmişinin birleşik kârından daha fazla...

Sea-Intelligence uzmanları, 2021 ve 2020'de sırasıyla 164 milyar $ ve 24 milyar $'a ulaşan gemi sektörünün geçen yıl 208 milyar $ faiz ve vergi öncesi kazanç elde ettiğini tahmin ediyor.

Sea-Intelligence en son haftalık raporunda; "En iyi tahminlerimize göre, geçmiş sektör faiz ve vergi öncesi kazanç'ını tahmin etmek zor olsa da, taşıyıcılar son üç yılda, ilk konteyner gemisinin ilk yolculuğundan bu yana geçen 63 yılın toplamında elde ettiklerinden çok daha fazla işletme karı elde ettiler. ” şeklinde açıklama yaptı.

Analistler, pek çok kıyamet ve kasvet manşetiyle başlayan bir yıl olan 2023'te hat karlılığı konusunda bölünmüş durumda.

İngiliz danışmanlar Drewry, Splash'ın yılın başında yayınladığı yıllık konteyner tahmin raporunda sektörün bu yıl 15 milyar dolar kar edeceğini tahmin ediyordu.

Blue Alpha Capital üç aylık liner kar raporları, konteyner taşımacılığının 2020'den beri devam eden rekor kazançları sırasında önemli bir okuma haline gelen John McCown, taşıyıcıların 2023'te net gelirden gelire marjı çift haneli ancak toplam üç aylık kar seviyelerinin altında olacak şekilde tahminde bulunuyor. 

Birden fazla konteyner endeksi, piyasanın dibe vurduğuna dair kesin bir kanıt olmaksızın, aylardır aşağı yönlü bir eğri üzerindeydi.

Navlun oranı platformu Xeneta'nın baş analisti Peter Sand, bu ayın başlarında Splash'a şunları söyledi: "2023'ü taşıyıcılar tarafından aşırı kapasite yönetimi yılı olarak görüyoruz."

Boxships bu yıl daha yavaş seyir ediyor. Clarksons Research'ten alınan en son veriler, yılbaşından bugüne 2022'ye kıyasla ortalama gemi hızının %3,5 azaldığını gösteriyor.

Editör: Nermin İstikbal