Konteynerde yeni inşa patlaması: 2023-24 teslimatları rekor kıracak

DENİZCİLİK, köklü bir geleneğe hep bağlı kalır: Armatörler olağanüstü yüksek karlar elde ettiklerinde birçok yeni gemi sipariş ederler.

New York'un FreightWaves gazetesine göre, bu yeni inşalar tersaneler tarafından teslim edildiğinde, armatörlerin karlarına darbe vuracak.

Bu tür patlama ve düşüş davranışı, bir yüzyıldan fazla bir süredir zorunlu olmuştur. Londralı gemi simsarı JC Gould, Angier & Co'nun 1894'te yazdığı gibi: 'Armatörlerin hayırseverliği açıkça tükenmez. Sipariş edilen tonaj miktarı, düşük navlun oranlarının uzun süre devam etmesini garanti eder.'

Konteyner endüstrisi, deniz taşımacılık tarihinin en karlı iki yılını 2021-22'de yaşadı. Hemen ardından, gemi sahipleri her zamankinden daha fazla yeni konteyner gemisi sipariş etti. Şimdi bile, navlun oranları düşerken hala daha fazla sipariş veriyorlar.

Alphaliner, yakın tarihli bir raporda, "Çok sayıda yeni büyük konteyner gemisi, talebin durgun olduğu bir zamanda suya inecek" diye uyardı. 'Piyasa tüm bu yeni gemileri özümsemek için mücadele edebilir.'

Alphaliner nakliye analisti Stefan Verberckmoes'a göre, konteyner gemisi sipariş defteri şu anda 7,1 milyon TEU seviyesinde bulunuyor. Bir önceki zirve 2008'de 6,6 milyon TEU idi. Bu noktada, sipariş edilen tonaj, su üstü filosunun kapasitesinin yüzde 60'ını oluşturuyordu.

Alphaliner, o zamandan beri küresel filonun iki katından fazla arttığını, dolayısıyla mevcut sipariş defterinin -mutlak kapasite açısından bir rekor- mevcut tonajın 'sadece' yüzde 30'unu temsil ettiğini kaydetti.

Verberckmoes, sipariş verilen tonajın çoğunluğunun önümüzdeki iki yıl içinde teslim edileceğini söyledi: 2021 ve 2022'de yaklaşık 1,1 milyon TEU'ya kıyasla 2023'te 2,34 milyon TEU ve 2024'te 2,83 milyon TEU.

Yaklaşan teslimatların ölçeği emsalsiz. Clarksons'tan gelen geçmiş teslimat verileri, 2001-20'de yıllık filo büyümesinin ortalama 970.000 TEU olduğunu gösteriyor. 2023-24'teki teslimatlar bu ortalamanın 2,6 katı olacak.

Clarksons verilerine göre, 2014 yılında yıllık büyüme için önceki tek yıllık rekor 1,7 milyon TEU idi, gelecek olanın çok altında.

Bu arada, mevcut sipariş defteri büyümeye devam ediyor. Yeni siparişler, hem geleneksel deniz bunker yakıtı hem de sıvılaştırılmış doğal gaz veya metanol yakabilen çift yakıtlı tonajı tercih ediyor. Alphaliner verileri, sipariş edilen kapasitenin yüzde 29'unun çift yakıt olduğunu gösteriyor.

Alphaliner, "Jüri, piyasanın bunu kabul edip edemeyeceği konusunda hâlâ kararsız" diye yazdı.

Bunu dengelemenin bir yolu, taşıyıcıların eski gemileri hurdaya ayırmasıdır. Navlun oranları çok yüksek olduğu için 2021-22'de neredeyse hiçbir konteyner gemisi hurdaya çıkmadı. Drewry, taşıyıcıların 'piyasadan mümkün olduğu kadar çabuk eski, daha fazla kirletici gemiyi boşaltmaya çalışacaklarını' öngördü. 'Temel tahminimiz, 2023'te rekor seviyeye yakın bir yıkım için hüküm içeriyor.'

Ancak Alphaliner, 'hurdaya çıkarılabilen' gemilerin miktarının arz ve talep dengesizliğini dengelemeye yeterli olma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. Büyük olasılıkla, acıyı hafifletmek için daha genç gemilerin de yakılması gerekecek.'

Taşıyıcılar ayrıca, yakıt maliyetlerini azaltacak, emisyonları azaltacak ve etkin tedariki ortadan kaldıracak olan seyir hızını kısabilir. Okyanus gemileri için bir başka büyük kaldıraç: Yeni inşa teslimatlarını dengelemek için mevcut kiralamaların süresinin dolmasına izin verebilirler.

Genel olarak, Drewry, yeni inşaatların gelgit dalgası vurduğunda, taşıyıcıların bir yok olmayı önlemek için çeşitli stratejiler kullanabileceğine dair iyimserliğini dile getirdi.

Nakliye hatları 'yönetilen bir düşüş dönemine giriyor' dedi. "Konsolidasyonun ve ittifakın yeniden yapılandırılmasının ardından, taşıyıcılar artık 'tehlikeli' yıllarla başa çıkmak için her zamankinden daha iyi durumdalar' ve 'piyasaya yumuşak bir iniş sağlamak için doğru kapasite kollarını çekiyorlar'.

Editör: Fulya Tekin